Първанов отива на аудиенция при папата

Президентът Георги Първанов ще има аудиенция при папа Бенедикт XVI в рамките на визитата си във Ватикана и в Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта на 22 и 23 май.

Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Зорка Първанов, министъра на културата Стефан Данаилов, постоянния представител на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова, русенския митрополит Неофит, апостолическия екзарх Христо Пройков, Тивериополския епископ Тихон и Любомир Кючуков, който в момента замества външния министър Ивайло Калфин, излязъл в отпуск заради кампанията за евроизборите.

Президентът ще разговаря с държавния секретар на Светия престол кардинал Тарчизио Бертоне и ще положи цветя на гроба на папа Йоан Павел Втори в базиликата на Ватикана, съобщиха от прессекретарията на президента.

В магистърския дворец на хълма Авентино в Рим държавният глава ще бъде посрещнат с официална церемония от Великия магистър на Суверенния военен орден на Малта Негово Височество принц Матю Фестинг. Двамата държавни глави ще проведат среща, която ще бъде последвана от церемония по удостояване на Великия магистър с орден “Стара планина” с лента. Негово Височество принц Матю Фестинг ще даде официална вечеря в чест на президента Първанов и Зорка Първанова.

Президентът ще посети църквата “Сан Винченцо и Анастазио”, предоставена от Светия престол за ползване от Българската православна църква.

През втория ден от посещението държавният глава ще присъства на молебен на гроба на св. Кирил в църквата “Сан Клементе” и ще поднесе венец на българската плоча в базиликата “Санта Мария Маджоре”, където св. Кирил е представил и получил признание на славянските книги.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?