Яне Янев:

Първанов отричаше, че е Гоце, сега отрича за купуване на ловни пушки с пари на НРС

Георги Първанов е известен с ловното си хоби.

Георги Първанов отричаше месеци наред, че е агент Гоце. Сега по същия начин отрича, че са изразходвани средства от НРС, в това число и за закупуване на пушки, заяви лидерът на РЗС Яне Янев в неделя пред Нова телевизия.

Става въпрос за безразборно харчене на средства от службата, става въпрос за стотици хиляди и за средства, отклонявани и от други държави, посочи Янев.

Тази седмица премиерът Бойко Борисов уволни и даде на прокурор бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров, когото през февруари назначи за свой съветник по сигурността. Тогава Янев съобщи пред Mediapool, че той лично е дал на премиера доказателства за нарушения и злоупотреби на Киров по време на близо 9-годишния му престой начело на НРС. Янев обясни, че разбрал за нарушенията, докато в качеството си на шеф на преждевременно закрита анкетна комисия разследвал бившата президентска двойка Първанов – Марин.

Впоследствие президентът Росен Плевнелиев, на чието подчинение е НРС, съобщи пред журналисти, че той пръв е видял доклада от проверката на службата, направена от новото ѝ ръководство, и го изпратил на премиера и на компетентните органи.

Яне Янев приветства решението на Борисов да уволни Киров – това било решително действие и знак, че премиерът иска реформа в тези служби.

Проведох разговор с премиера по отношение възможността новия директор на НРС ген. Драгомир Димитров да бъде изслушан пред комисията, разследваща помилванията, за да може да съобщи всичко това, което разполага като информация, както по отношение на досегашната дейност, така и по отношение на конкретни факти, ако трябва това ще стане и на закрито заседание, допълни той.

Яне Янев припомни, че временната парламентарна комисия, която работеше повече от 2 месеца и половина, се занимаваше с помилване, опрощаване на дългове към държавата и възстановяване на българско гражданство. В редица случаи външното разузнаване е компетентно по даване на гражданство на определени лица. Ние сме се натъкнали на много факти, но тъй като комисията прекрати работата си с решение на Конституционния съд, тази седмица ще внеса нов проект за решение за създаване на парламентарна комисия и тогава вече ще излезе цялата фактология, до която комисията е достигнала, каза Яне Янев пред Нова телевизия.

Той твърди, че с пари на НРС са купувани ловни пушки и ловни приспособления за бившия президент Георги Първанов, известен със скъпото си хоби.

"Интересно е да се види дали не е имало в истинския смисъл на думата финансирани от бюджета на службата ловни оргии. Защото ловът особено през последните години, осъществяван от президента в компанията на разни олигарси и други хора, не е онзи лов, който широката публика в България познава", коментира Яне Янев пред в. "24 часа".

Според него с пари на НРС е платен откуп на сомалийските пирати, за да бъде освободена Данка Панчова. "Но най-интересното е, че е имало самозабравяне от страна на Първанов и Кирчо Киров по отношение на изтичане на пари за нерегламентирани дейности. Извън обхвата на службата. Откупите по някакъв начин са регламентирани, макар и на ръба на закона", казва още Яне Янев.

За тези 10 години бяха извършени престъпления, за които обществото нищо не знае, посочи той в неделя пред Нова телевизия. Няма друг действащ държавен глава, чиито съветници са публично разстреляни и няма факти как е станало това. Разбирам притеснението на Първанов, че имало в държавата "Яневизация", но това е равно на "Дегоцевизация" в държавата, има извършени престъпления за тези 10 години по време на неговия мандат, каза още лидерът на РЗС.

По думите му Първанов е бил и кадровик на съдебната система чрез подставени лица.

Завчера неговият човек Лазар Груев, председател на ВКС, си назначи негов човек по изключително незаконен начин за свой заместник при обстоятелства, които нарушават закона, отбеляза Яне Янев.

Според него Първанов иска да оглави БСП, за да получи имунитет като партиен лидер.

Споделяне

Още по темата

Още от България