Първанов пак плаши с референдум за мажоритарна система

Първанов пак плаши с референдум за мажоритарна система

Президентът Георги Първанов заплаши депутатите със свикване на референдум за въвеждането на мажоритарен вот и с вето, ако вдигнат бариерата за влизане на коалиции в следващия парламент. В същото време той предупреди, че има риск от "блокиране на лявото и дясното“ и "невъзможност за сформирането на следващо правителство“ и изрази готовност да съдейства "да се свали напрежението между лидерите и партиите“.

Президентът, който рядко дава пресконференции, свика такава в четвъртък, посветена на "изборното законодателство и хода на реформата в политическия модел на страната". Такава бе "задачата", която той спусна на политиците преди година и половина, по-точно въвеждане на мажоритарен елемент в изборите и законодателна възможност за президента да свиква референдуми.

Въпреки декларираната готовност за такива промени, тройната коалиция не направи нищо сериозно до този момент. БСП все пак демонстрираха активност и наскоро внесоха компромисен проект за смесена избирателна система, разкритикуван като безсмислен и от коалиционните им партньори, и от опозицията.

Изявата на Първанов съвпадна с пазарлъците между ДПС и БСП за това депутатите на Доган да подкрепят въвеждане на мажоритарния елемент, но ако социалистите се съгласят да повишат изборната бариера за коалициите. След пресконференцията на президента възможностите за маневри са ограничени и от двете партии заявиха, че ще се съобразят с препоръката му.

Преди това Първанов предупреди, че е готов още следващата седмица да поиска от парламента провеждане на референдум, ако депутатите не въведат мажоритарен елемент в изборите за НС.

"Подобен референдум може да се проведе заедно с изборите за национален парламент, които могат да се проведат не по рано от 28 юни и не по-късно от 5 юли", каза Първанов.

Според него мажоритарната квота трябва да бъде по-висока, но в случая било достатъчно и депутатите просто да покажат политическа воля за промени в тази посока.

Той се изказа категорично против вдигането на изборната бариера за коалиции, каквито намерения има в ДПС, и заплаши, че ако това се случи, ще върне изборния закон.

"Аз нямам илюзията, че елемент на мажоритарност в избирателната система ще бъде универсално лекарство", каза президентът, но добави, че "все пак изборът на личности ще засили интересът към политиката".

По думите му според различни социологически изследвания около 80-85% от българите са за такава промяна.

Според него преференциалната система, за която настоява НДСВ, не е промяна, а подмяна на идеята за личностен избор.

Първанов каза още, че няма амбиция да налага свои мажоритарни кандидати, а да работи с всички политически партии.

"На който не му се служи, да си ходи"

В отговор на въпроси по други актуални теми президентът определи като основателни голяма част от исканията на протестиращите полицаи. В същото време обяви за недопустимо хвърляне на пагоните в знак на протест.

"Няма случай в българската история униформен да си е хвърлил пагоните по такъв начин. Това означава никакво чувство за държавност. Като не ти се служи, вземи си шапката и си отивай", заяви Първанов.

Той акцентира и на това, че е "изхвърляне даването на такива високи заплати в ДАНС преди още да имаме резултатите от тяхната дейност".

"Това катализира напрежението и трябваше да се предвиди", посочи Първанов, добавяйки, че съзнава колко е отговорна ролята на ДАНС и "я подкрепя почти във всяко нейно действие".

Реформите в политическия модел нямат алтернатива

Първанов отчете, че "като обем не са правени никога от началото на прехода" такива законодателните промени за финансирането на партиите, каквито са направени сега. В същото време обаче подчерта, че "съзнателно или не бяха оставени известни не малки празнини, своеобразни вратички".

"Може ли ефективно да решаваме въпроса за контрола върху финансирането на политическите партии и предизборните кампании, ако не се предвиди, както предложих, една единна публична сметка на партията, където да постъпват всички дарения и от която се разплащат всички предизборни мероприятия", попита той.

"Реформите в политическия модел нямат алтернатива. Направеното чрез досегашните и предстоящите промени очевидно е недостатъчно. Ще бъде грешно обаче да бъдат пренебрегнати тези резултати. Не трябва да се смята, че с това приключва реформата", каза още Първанов.

Според него следващият парламент трябва да изработи Изборен кодекс, който да сложи край на порочната практика за приемането на правилата в навечерието на изборите с доминацията на партийно конюнктурен интерес.

"Не знам дали не трябва да отидем към една още по-радикална практика в някои от европейските страни. Парламентите да приемат законите, които ще са валидни за изборите за по-следващия парламент", добави Първанов.

Според него важна стъпка трябва да е приемането на Закона за референдумите, в който да се заложи по-нисък праг за валидност на допитването и възможност за задължително свикване на референдум по инициатива на гражданите при събиране на определен брой подписи. Освен това трябвало да бъде регламентирана възможността и президентът да може да инициира референдуми.

Първанов готов да съдейства за работеща коалиция

Държавният глава съобщи, че е подписал указите за насрочването на изборите за Европейски парламент на 7 юни и за назначаване на ЦИК, която ще бъде обща за двата избора и изтъкна, че в условията на икономическа криза на България и трябва стабилност в управлението.

"Основното очакване от тези избори е да произведат стабилно управление с широка обществена подкрепа, което да може да постигне консенсус по реализацията на силна и често актуализираща се антикризисна програма. Може би по-голямата част от мандата на следващото управление ще бъде в сянката на кризата", отбеляза той.

Според него след изборите може да се стигне до блокиране на лявото и дясното като две трудно съвместими политически тенденции и това да изправи страната пред невъзможност за формиране на правителство.

В същото време обаче можело да се направи и работеща коалиция. "Политическият процес е динамичен и с оглед на това, че вече има знаци за диалогичност", добави той.

Първанов посочи, че би съдействал да се свали напрежението между лидерите и партиите. Според него трябва да се направи опит да се постигне еднопосочно ориентирани програми, ако не програма за национално съгласие.

По повод дебата между премиера и лидер на БСП Сергей Станишев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов миналата седмица президентът отбеляза: "Няма да коментирам кой как се е представил от екипите, но е факт, че се е спори по политика. Оттук нататък това трябва да бъде линията".

По повод коалицията между СДС и ДСБ Първанов се ограничи със забележката, че недоумява как тя може да запише като една от основните си договорености блокирането на енергийните проекти на България, защото договорите били подписани от други. (Първанов и Путин- бел. ред. ).

Споделяне

Още по темата

Още от България