Първанов пак преговаря за газови доставки от Азербайджан

Президентът Георги Първанов посети за пореден път Азербайджан в понеделник. На обща пресконференция с президента Илхам Алиев Първанов припомни постигнатата преди години договореност за доставка на 1 милиард куб. метра природен газ годишно от Азербайджан за България.

Уговорената доставка засега е невъзможна поради липса на нужната връзка между двете страни. Първанов заяви обаче, че споразумението може да се реализира с построяването на междусистемните връзки на страната ни с Гърция и Турция.

Първанов приветства постигнатите договорености между Азербайджан и Турция за транзит на природен газ, които създават предпоставки за ускоряване на процеса на получаването на газ и за България.

"Ние трябва да направим един малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това ще стане и по-голямото, по- мащабното в рамките на всичките идеи и намерения за Южния газов коридор", заяви Първанов.

"Никак не бих ревнувал, ако Росен Плевнелиев е дори по-активен и от мен в отношенията с президента Алиев, бих приветствал това", каза още Първанов.

Той изрази и очакването фирми като азербайджанската газова и нефтена компания СОКАР да търсят своето присъствие на българска територия и допълни,че има предпоставки и възможности за добро партньорство.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев акцентира на отношенията на страната му с ЕС в енергийната сфера, съобщи БТА. Той припомни подписаната в началото на годината съвместна декларация между Азербайджан и ЕС за Южния газов коридор и изрази надежда, че на следващ етап това сътрудничество ще стане още по-мащабно.

"За да реализираме Южния газов коридор, Азербайджан прави всичко, което зависи от нас“, каза Алиев и допълни, че страната му има много богати газови находища, които ще засилват не само нейната енергийна сигурност, но и сигурността на нейните партньори и съседи.

Сигурен съм ,че през следващите години ние ще разширим нашето сътрудничество, същевременно, за да развиваме отношенията между Азербайджан и ЕС, България има своя принос в тази област, тя винаги е оценявала нашите инициативи в това отношение", заяви Алиев.

Той определи България като една от най-близките в географско отношение сред страните, които могат да получават азербайджански енергоносители. По думите му тя може да стане една от първите държави, които ще получава азербайджански природен газ. Алиев изрази увереност, че Азербайджан ще съумее да задоволи потребностите на България в газовите доставки.

Споделяне

Още по темата

Още от България