Първанов пак ще се среща с Путин за дните на българската култура в Москва

В понеделник президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова заминават за Москва във откриването на Дните на културата на Република България в Руската федерация, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Събитието ще се състои в Болшой театър и ще започне в 19 часа московско време. Дните ще бъдат открити от президентите Георги Първанов и Владимир Путин.

Двамата ще имат кратка среща в Овалната зала на Болшой театър, а след концерта българският президент и придружаващата го делегация ще участват в коктейл и прием, давани от президента Владимир Путин и от руския министър на културата Михаил Швидкой.

Дните на българската култура в Русия се провеждат шест месеца след като у нас се състояха Дните на руската култура, с което се възстановява традиция, прекъсната през последните десет години, посочват от "Дондуков" 2. и отбелязват, че "проявите са израз на многовековното духовно общуване между двата славянски народа и на активизиралите се напоследък контакти между двете страни в редица области на живота".

В делегацията на президента са художникът Светлин Русев, писателите Любомир Левчев, Антон Дончев, Кольо Георгиев, режисьорът Пламен Масларов, директорката на Националния театър за опера и балет Христина Ангелакова, издателят Иван Гранитски и певецът Бисер Киров. В откриването на Дните на българската култура ще участват и детските писатели Леда Милева, Панчо Панчев и Виктор Самуилов.

Българските делови среди са представени в делегацията от Симеон Пешов - президент на "Главболгарстрой" АД, Емил Кюлев - председател и главен прокурист на "РОСЕКСИМ БАНК", Сашо Дончев - ОВЕРГАЗ, Кръстьо Станилов - конфедерация "Съюз на българската индустрия", Пламен Грозданов -изпълнителен директор на "Домейн Бояр", Жельо Добрев - Българо-руска търговско-промишлена палата, Митко Събев - "Нафтекс".

За Москва пътуват и ръководители на български медии, сред които Кирил Гоцев - генерален директор на БНТ, Димитрана Александрова - главен редактор на в. "Сега", Тошо Тошев - главен редактор на в. "Труд", Венелина Гочева - главен редактор на в. "24 часа", Поля Станчева - генерален директор на БНР, Юлий Москов - главен редактор на в. "Стандарт", Петър Манджуков - президент на "PM Group", Радосвет Радев - президент на "Дарик радио", Светлана Шаренкова - директор на Българо-руски информационен пул.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?