Първанов: Парите за наука и образование да бъдат значително увеличени

Парите за образование и наука не трябва да бъдат орязвани в условията на криза, заяви президентът Георги Първанов в понеделник, след като връчи наградата на името на Джон Атанасов за 2010 г. на д-р Петър Попов.

Инвестициите в младото поколение, в образованието, в стратегическите направления на науката и технологиите, в подкрепата на младите таланти, трябва да бъде приоритет не само на президентската институция, каза Първанов на церемонията.

Кризата оголи дефицита от ценности и образци на подражание, посочи Първанов. По думите му, в условия на криза не само не трябва да бъдат орязвани парите за образование и наука - напротив, значително, съобразно възможностите на всеки един момент, те трябва да бъдат увеличавани, защото това е, което може да ни изведе от кризата и да ни доближи до другите европейски народи, коментира той.

Тазгодишната награда е признание за много високи постижения, но има и още нещо, което е много важно - носителят на тазгодишната награда се е завърнал в България след успешно научно развитие навън и работи там, където е започнал научноизследователският му път, изтъкна президентът Първанов.

Той определи това не само като израз на носталгия, а като израз на едно съзнаване за възможностите, които предлага българската наука за реализация.

Самият Попов каза, че се е върнал в България по лични причини и добави, че животът в България има и своите приятни страни.

Въпросът за развитие е въпрос на условия, те не се свеждат само до пари, а и до наличие на подходяща среда и млади студенти, с които да се работи, съвременни методи на управление, които да позволяват на учените да се развиват, коментира д-р Попов.

Той е роден в София през 1977 година. Завършил е Софийския университет през 1999 г. - специалност "Механика". Назначен е като математик в Института по паралелна обработка на информацията към БАН, където е работил една година, след което е записал докторантура в Тексас А&М Юнивърсити, в отдела по космическо инженерство. Завършва я през 2005 година, след което работи като изследовател в Института по научни пресмятания в същия университет. От 2009 г. Попов отново е на работа в Института по паралелна обработка на информацията.

Петър Попов има 19 научни публикации в престижни списания и сборници на конгреси. Чете лекции за диференциални уравнения и числени методи в Тексас Юнивърсити. Понастоящем ученият работи по проект с Цюрихската политехника, свързан с индивидуална диагностика на остеопорозата, както и за американска фондация по въпроса за течения в петролни находища.

Пред журналисти д-р Попов каза, че за да може да се лобира за пари, трябва да се покаже нещо - първо научните ни организации трябва да покажат необходимата среда и ниво и тогава да се искат пари.

Вторият в тазгодишния конкурс - Кузман Ганчев, има над 22 публикации, работи в областта на лингвистичното моделиране и машинното самообучение. Понастоящем е на работа в компанията Google.

За значими внедрени разработки беше награден Петър Георгиев, който е разработил над 22 изследователски проекта за правителството - информационна система Булстат за МИЕТ, електронен регистър на земеделските стопани и др.

Наградата "Джон Атанасов" се дава за осми път тази година. Тази година за първи път се дава и награда на изследовател със значими практически постижения.

Академик Кирил Боянов представи номинираните и посочи, че остава ангажиментът за учредяване на международна награда на името на Джон Атанасов, за което по думите му е необходима малка настойчивост от научните кръгове. Боянов подчерта, че на България е вече необходимо "вливане на сиво вещество", а не изтичане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?