Първанов почете жертвите на Септемврийското въстание и Никола Петков

Президентът Георги Първанов, председателят на БЗНС-НС Анастасия Мозер, заместник-председателят на парламента Асен Агов, присъстваха днес на панихида в столичния храм "Св. Седмочисленици" по повод 56 години от обесването на Никола Петков. По-рано днес президентът отиде до село Братя Даскалови, където имаше тържество по повод 80-годишнината от избухването на Септемврийското въстание.

В речите си и на двете места Първанов призова историята да се чете по нов почин, за да бъде постигнато помирение и национално съгласие.

Помирението означава да можеш да проявиш разбиране и съчувствие към болката на другия - това отсъстваше в продължение на десетилетия в българския политически живот, посочи президентът, цитиран от БТА.

По думите му една от големите беди за България е, че политическото насилие и политическият терор са определяли облика на българската политика, на българското държавническо мислене и практика.

Дошло е време, прочитайки тази страница - на насилието и грубото противопоставяне, да я затворим с цялото уважение към личности като Никола Петков, каза президентът пред паметника на убития от комунистите земеделски лидер.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?