Първанов подкрепи общините в спора им с Велчев

"Министерство на финансите ще трябва да прояви разбиране по отношение негодуванието на общините за орязания им бюджет", заяви днес президентът Георги Първанов на хижа "Беласица" над Петрич, където участва в празненствата за Цветница.

Според държавния глава, претенциите на кметовете в не малка степен са основателни.

По думите на Първанов, ведомството на Милен Велчев трябва да намери средства от бюджета за покриване на неразплатените разходи на общините. В противен случай, в годината на местните избори, проблемът може да се прехвърли върху цялостната социална ситуация в страната, смята президентът.

На 10 април почти всички общински администрации в България проведоха символичен протест срещу финансовата политика на правителството спрямо местната власт. Освен възраженията си срещу бюджет 2003, кметовете настояват държавният бюджет да покрие около 100 млн.лв. неразплатени разходи от миналата година, половината от които са за държавно делегирани дейности. От финансовото министерство отговарят, че харчовете са натрупани неправомерно, затова държавата няма да ги покрие.

На последното си заседание Управителният съвет на националното сдружение на общините поиска до средата на май правителството да проведе съвместно заседание с ръководството на кметовете, на което да се обсъдят проблемите и бъдещето на финансовата децентрализация в страната. От УС на кметството сдружение съобщиха още, че ще поискат от съвета на Европа да наложи мониторинг върху взаимоотношенията на централната с местната власт в България.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?