Първанов подкрепя вероучението в училище

Първанов подкрепя вероучението в училище

Президентът Георги Първанов даде да се разбере, че по принцип е за въвеждането на задължително вероучение в програмата на българското училище, като изтъкна предимставата, които вижда в тази идея, и съобщи, че ще помоли за среща в близките дни с патриарх Максим, на която да представи своята позиция.

Повод за изявлението на президента, направено в събота в Добрич по време на честването на 70-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България, е петицията, внесена в държавните институции в петък от името на Българската православна църква (БПЦ).

"В предварителен план, без да познавам същността на документа, мога да кажа, че си струва да бъдат чути аргументите на привържениците на тази идея. Преди всичко от гледна точка на това, че се намираме в много тежка криза - криза не толкова и не само икономическа, колкото духовна, ценностна криза”, каза Първанов.

По думите му и религията би могла да  подпомогне усилията на държавата и обществото за излизане от кризисната ситуация.   

"Едно такова обучение в училище, без съмнение, трябва да бъде и обучение по етническа и религиозна толерантност - нещо, което за съжаление ние пропуснахме в годините на прехода и би трябвало да наваксаме”, посочи президентът.

В отговор на въпрос за интеграцията на ромите, той заяви, че би трябвало да се търси интеграция, която да не носи толкова етнически, колкото социален характер. Според него най-лошото би било да се етнизира социалната политика. Не бива да се забравя, че около един милион българиотдавна са в чужбина и не са там от добро, а са за добро, каза Първанов, цитиран от БТА.

 Той допълни, че тези българи също трябва да бъдат социализирани и интегрирани в обществото, т. е. решенията не трябва да бъдат търсени за една или друга етническа и религиозна група, а за социалните общности.

Първанов отбеляза, че в последните години сме изправени пред нова вълна на конфронтация - идеологическа, политическа, междуличностна, а според него, когато сблъсъкът е на високо политическо ниво, когато от парламента се чуват тежки думи, няма как подобни действия и също толкова тежки думи да не се виждат и чуват и на улицата, в училището, на други публични места.

Споделяне

Още по темата

Още от България