Първанов подписа указа за награждаването на патриарх Максим

Президентът Георги Първанов подписа указ за награждаване на патриарх Максим с орден "Стара планина" - първа степен, съобщиха в сряда от прессекретариата на държавния глава. От "Дондуков"2 заявиха, че отличието се дава на патриарха за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на Българската православна църква и по повод 90 години от рождението му.

Патриарх Максим бе предложен за ордена от правителството на последното заседание на кабинета миналата седмица. Идеята за награждаването му е на инициативен комитет.

Максим е интронизиран за глава на БПЦ през 1971 година, след одобрение на Политбюро на ЦК на БКП. Изборът му бе оспорен през 1992 г. заради подадени от духовници бюлетини с еднакъв почерк.

Присъствието на патриарх Максим начело на БПЦ бе белязано от разкола в църквата, чиято кулминация бе през лятото на тази година, когато по нареждане на прокуратурата полицията щурмува църкви и имоти на т.нар. Алтернативен синод и силово изгони духовниците.

Новият закон за вероизповеданията, прокаран през 2002 г. от НДСВ, ДПС и БСП, легитимира Максим за законен патриарх.

Споделяне

Още от България