Първанов: Подписването на договора с ЕС може да се забави с един - два месеца

Подписването на договора за присъединяване на България към Европейския съюз може да се забави с един - два месеца, но това няма да е заради нас, а заради различната подготовка на останалите кандидати. Това заяви президентът Георги Първанов във вторник пред студенти в Русенския университет. Там той изнесе лекция за европейското бъдеще на българските висши училища.

Така или иначе този въпрос вече е извън компетенцията на институциите у нас, извън възможностите на обществото да влияе, тъй като се решава от европейски партньори, уточни президентът.

В същото време вицепремиерът Пламен Панайотов заяви пред представители на ЕС, участващи в годишната среща на ОССЕ в София, че за да се спази датата за пълноправно членство на България в ЕС - 1 януари 2007 г., е важно своевременно нашата страна да подпише договора за присъединяване и да го ратифицира в рамките на този парламент.

След това има период от една година и половина, през който може да се осъществи процедурата по ратификация от страна на държавите-членки на ЕС, каза Панайотов и допълни, че трябва да се даде възможност на страните -членки своевременно да ратифицират договора, за да може датата 1 януари 2007 да бъде спазена.

Участниците в работната закуска са уверили Панайотов, че ЕС ще направи всичко възможно да се спази принципа на индивидуална оценка на напредъка на всяка една от кандидатките.

В понеделник френският външен министър обаче заяви на пресконференция в София, че не си представя разделянето на България и Румъния по отношение датата на подписване на договора, както и на членството, предвидено за 2007 г.

Жан Аселдорм, външният министър на Люксембург, който поема председателството на ЕС от 1 януари догодина, също посочи, че двете държави трябва да се движат в тандем.

Той заяви, че договорите за присъединяване на България и Румъния ще бъдат подписани до края на председателството на Люксембург, което приключва на 1 юли 2005 г.

Липсата на категоричност за датата на подписване на договора притеснява София, не само заради риска страната да бъде забавена заради Румъния, но и заради предстоящите парламентарни избори, на които правителството иска да се яви с подписан договор.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?