Първанов: Поемаме конкретни ангажименти към Македония за НАТО

Ако погледнем обективно на нашето общо минало и особено на нашето общо културно-историческо наследство, ще видим, че много повече са събитията, които ни свързват, отколкото тези, които предизвикват разногласия, казва българският президент Георги Първанов в интервю за Македонската информационна агенция (МИА).

Вярваме, че това минало и наследство ще залегнат в основата за едно ново сближаване между двете страни, изтъква Първанов и изразява увереност, че в близко бъдеще България и Македония ще бъдат съюзници и партньори както в НАТО, така и в ЕС.

Той посочва, че България ще поеме конкретни ангажименти в подкрепа на Македония по пътя ѝ към членство в НАТО.

Ние с президента на Република Македония Бранко Цървенковски инициирахме подготовката на Меморандум за сътрудничество между правителствата на България и Македония в процеса на европейската и евроатлантическата интеграция, казва Георги Първанов в навечерието на визитата на Цървенковски в София.

По думите му този меморандум ще постави отношенията между двете страни на принципно нова основа, като един своеобразен тандем от две съседни и независими държави, които без да забравят това, което ги свързва с миналото, ще работят заедно за своето европейско и евроатлантическо бъдеще.

Най-добрата гаранция за сигурността в региона е неговата ясна европейска и евроатлантическа перспектива, убеден е българският държавен глава.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?