Първанов похвали бизнеса и смъмри общините за социалните домове

Президентът Георги Първанов разкритикува общините за забавеното строителство на нови социални домове и похвали бизнеса за помощта му за децата в неравностойно положение по време на на работна среща на тема "За децата на България, откровено и ангажирано" в понеделник. Първанов заяви, че забавянето в изграждането на новите домове за деца е проблем и посочи, че общините са получили 8 млн. лв. за закриването на седем дома.

"В нито една от общините не е започнало строителството на новите домове", заяви държавният глава. Той посочи, че оправданието на местните власти било регламентирани срокове за провеждане на тръжните процедури. "Това е крайно недостатъчно, как ускоряваме този процес? С тези темпове още дълго проблемът ще стои в нашия дневен ред", каза Първанов.

В същото време той изтъкна, че с помощта на бизнеса в страната са извършени дейности по ремонтиране и саниране на 18 дома.

"Трябва да поставим като основен акцент нарастващата агресия сред младите хора и децата", коментира още президентът. Той и социалният министър Емилия Масларова настояват за по-бързото приемане на новия Семеен кодекс, който след първото четене в парламента, потъна в забвение.

На форума стана ясно още, че 200 новородени са оставени за осиновяване от началото на годината в България. В домовете за медико-социални грижи децата са около 275.

Споделяне

Още от България