Първанов похвали Станишев и го нарече силен премиер

Президентът Георги Първанов, който по време на скандала между Румен Овчаров и шефа на следствието Ангел Александров почти не взе отношение, направи първия си коментар по обявените от премиера Станишев готвени промени в правителството. Това държавният глава направи в Пазарджик, където откри паметник на единствената жена участник в четата на Бенковски – Мария Сутич.

Промените в правителството бяха едно голямо изпитание за министър-председателя и за управляващата коалиция и продължават да бъдат, каза Първанов пред журналисти. Той посочи, че трябва високо да се оцени извършеното от Сергей Станишев, който по думите на президента е показал воля, решимост, премерено отношение и добре премислени действия.

С правителствените промени Станишев показа, че България има един силен премиер, каза президентът.

Той определи набелязаните структурни промени в Министерския съвет като действия в посока на по-голяма ефективност на правителството.

Държавният глава подкрепи създаването на Национална агенция за сигурност, като нова национална служба в Министерския съвет, която „внимателно, професионално и аргументирано да консолидира работата на останалите служби”. Той добави, че ако идеята бъде осъществена успешно, тя би могла да бъде „особено полезна във време, в което проблемите на престъпността, на борбата с тероризма, рисковете и заплахите за националната сигурност са едно голямо предизвикателство”.

Първанов определи като „разумно” предложението да се обособи и Агенция по горите, която да разреши проблемите с управлението на горския фонд.

По отношение на евентуални нови кадрови промени в кабинета, Георги Първанов посочи, че не би трябвало други институции да дават препоръки на премиера. „Ако се прецени в управляващата коалиция и лично от премиера, че са необходими още промени, то ние можем само да ги приветстваме", заяви той и подчерта, че не бива в обществото да се подхранва очакване за непрекъснати промени в изпълнителната власт, както и не бива да се драматизират промените в кабинета.

Споделяне

Още от България