Първанов поиска Интернет игра за Балканката война

Президентът Георги Първанов призова българските бизнесмени да създадат българска версия на Интернет игра, която да възпроизвежда Балканските войни, за да може младите да бъдат привлечени с модерни средства към патриотичните ценности. България ще влезе в Европа с националната си идентичност, един от най-важните елементи на която са освободителните войни, водени от Българската армия и държава, каза президентът в словото си при представянето на фотоалбума "Войните на България - за Освобождение и национално обединение". Той похвали изданието, което карало читателя да изпитва чувство на гордост от успехите на българските войни. Самият Първанов е автор на предговора към изданието.

Държавният глава, заедно с шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев и зам. -министъра на отбраната Соня Янкулова се срещнаха по повод новата книга с членовете на четирите военно-патриотични съюза - на военно - инвалидите, на запасняците, на офицерите на Негово Величество и на ветераните от войните. От срещата стана ясно, че фотоалбумът ще бъде разпространяван в страната със съдействието на Красимир Попчев от Видима АД, от Петър Манджуков - издател на вестник "Дума" и собственик на ВВТ, от Юлиан Генов от Прософт.

Георги Грозев, управителят на издателство "Балкани", което отпечатва представената книга, се обърна към военните аташета на Беларус, Русия и Украйна да съдействат със снимки за следващия фотоалбум, който ще бъде готов през юни и ще представи Втората световна война. В този албум са събрани 500 снимки благодарение на 81 годишния художник Юли Минчев, подчерта Грозев.

Георги Първанов каза още, че високо цени дейността на военно-патриотичните организации за решаване на социалните проблеми на ветераните и пострадалите във войните, които, по думите му, заслужават много повече грижи от държавата.

Началникът на Генщаба ген. Никола Колев каза, че приема издаването на фотоалбума като начало и че ръководството на ГЩ ще направи зависещото за продължаване на инициативата. По думите на ген. Колев в последните години Министерството на отбраната и Генералния щаб са се постарали да направят много за войнишките паметници в България и извън нея. Важно е историята ни, която е източник на гордост и родолюбие, да бъде поднасяна на популярен език за младите, посочи Колев.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?