Първанов поиска президентска република и се обяви против санкции срещу Русия

Най-вероятно наесен ще има предсрочни парламентарни избори. Агонията и безсилието, които са обхванали изпълнителната власт и дейността на Народното събрание показват, че настоящото управление няма бъдеще. Това се осъзнава дори и от тези, които в момента ръководят държавата. Това каза в предаването "На светло" по Нова телевизия предишният президент Георги Първанов.

"Затова аз предлагам президентска република. Защото, когато имаш един такъв парламент и имаш един силен и стабилен президент, той би трябвало да разпусне парламента" , обясни той.

По думите му основната партия мандатоносител в момента е силно зависима от външни фактори.

"Решенията отдавна не се вземат в НС на БСП, а някъде по етажите на "Позитано" или на друго място и после се свеждат на ръководния орган на социалистите. Това бе и причината правителството да бъде представено като експертно, а после да бъде сведено едва ли не, като списък за одобрение пред ръководството на левицата", посочи Георги Първанов.

Според него подобен порочен принцип на управление се прилага и в много от останалите млади или утвърдени и водещи партии като ГЕРБ и ДПС, където настоящи или почетни лидери определят еднолично политическата линия. Фактор, който силно изкривява демократичните принципи, на които би трябвало да лежи управлението на страната, коментира той.

Подобен почин на управление доведе до там, че в България започна истински политически "лов на вещици" и настоящото ръководство на страната отстранява инакомислещите, дори при най-малко подозрение, че може да кривнат от утвърдената от партията линия на поведение, посочи още Първанов.

Лидерът на АБВ критикува и начина, по който държавата в момента провежда своята външна политика. По думите му тя води до изолация и капсулация, което лишава страната ни от възможността да участва активно при вземането на важни за нейното бъдеще решения, в това число и на ниво ЕС.

"На външната ни политика в момента ѝ липсва характер", посочи Първанов. За пореден път той заяви, че е абсолютно недопустимо институциите у нас все още да нямат изготвена единна национална позиция по случващото се в Украйна.

"Аз критикувам българския парламент преди всичко, че няма изработена позиция, така, както нямат и други страни, но други имат. Чехия и Унгария, които помнят интервенция – 1956 година, 1968 година, с парламентарни позиции затвориха въпроса още първия ден", посочи Първанов. Той допълни, че за разлика от това от АБВ още в самото начало се обявили против санкции срещу Русия, "защото от тези санкции страдат българите, българският бизнес, българският туризъм".

За проекта "Южен поток" Първанов посочи, че България е подписала това, което е важно за нея. "Не е само България. Ето, Австрия тези дни подписа. Италия, още пет страни от Евросъюза има по това трасе. Та нима всичките те са част от някаква корупционна сделка? Не, това е проект, необходим на Европа. И аз се питам – когато Европарламентът гласува "против" "Южен поток" и с неловко мълчание обръща гръб на "Северен поток", защо не санкционираме Русия именно чрез спиране на доставките по "Северен поток", спиране на доставките за Германия или Холандия?".

Той си обяснява тази ситуация с прилагането на двоен стандарт от страна на Брюксел, който можел да се прояви, защото българската дипломация не проявява характер.

Споделяне

Още от България