Първанов поиска спецзвено за реакция при трагични инциденти

Първанов поиска спецзвено за реакция при трагични инциденти

Да се създаде специално звено, което да координира усилията на всички органи при мащабни трагични инциденти, след като Министерството на извънредните ситуации бе закрито, призова в неделя президентът Георги Първанов. Той присъства на заупокойна молитва, отслужена в памет на падналите в борбата за Съединението на България и на българските граждани, загинали ден по-рано в Охридското езеро.

Петнадесет наши сънародници се удавиха в събота сутринта след потъването на туристическото корабче “Илинден“, което е на повече от 80 години и е било претоварено. Според специалисти обаче причината за инцидента е по-скоро скъсано балансиращо въже, отколкото превишаването на броя на пътниците.

Първанов оцени като адекватни действията на българската власт, която изпрати свои представители на мястото на трагедията и върна оживелите 40 души от българската група с правителствен самолет късно вечерта в събота. Българският държавен глава съща отлетя за Охрид и се срещна с колегата си Георги Иванов.

Имаше много добра координация с премиера и много бързо се създадоха екипи, които да помогнат на място, посочи Първанов. Според него обаче трябва да има сформиран по принцип такъв екип, който да се задейства светкавично при подобни инциденти. Той ще обсъди с изпълнителната власт идеята си за такова спецзвено, като се използва вече създаденият опит.

С македонските власти е договорено паралелно разследване на причините за инцидента и от българска страна, вече е изпратен наш специалист по тежки престъпления, каза Първанов. Той допълни, че в Македония имат готовност да посрещнат наши експерти за работата под вода при изваждането на потъналото корабче. Освен за пряката причина за инцидента, ще се търсят отговори и на въпроса защо се е допуснало използването на остарели кораби и претоварването.

Видеозапис от работата на водолазните екипи, които първи са се гмурнали след потъването на кораба, ще бъде донесен в България, каза още президентът. Записът ще бъде предоставен на главния прокурор, с когото Първанов вече е разговарял. Български специалисти ще участват и в аутопсията на телата на загиналите ни сънародници.

Отговорност за трагедията трябва да носи този, който е пуснал кораба, и този, който е дал разрешение за ползването му, издавайки лиценз, каза още Първанов и допълни, че лицензът е бил валиден до 2010 г. Той припомни, че на кораба не е имало достатъчно спасителни средства за евентуални критични ситуации.

Междувременно македонската страна задържа капитана и собственик на туристическото катерче “Илинден“ - 23-годишния Сотир Филевски. Той остава в ареста за 30 дни по решение на съдия-следовател.

Прави се проверка и на българската фирма, организирала екскурзията в Македония. Вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че това е фирмата "Фара тур", която е нямала разрешително за работа като туристическа агенция.

"Фара тур" е собственост на Айше и Юсуф Солакови, като последния се води притежател и на транспортната "Солак-тур", чийто автобус е превозил българскит туристи до Македония. 

Проверка в офиса на "Солак-тур" в Кърджали е била извършена в неделя сутринта от Комисията за защита на потребителите и икономическа полиция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Представител на фирмата заявил, че автобусът, с който са превозени българите в Македония, е бил продаден на фирма “Клюнчев” преди година на лизинг. Новият собственик обаче не плащал редовно вноските и затова превозното средство още се водело на името на “Солак-тур“.

Нито една от тези две фирми няма регистрация като туроператор или турагент, съобщиха от министерството. Проверени са и двете фирми на съпругата на Клюнчев – Боряна Георгиева - ЕТ “Боряна Георгиева” и “Клюнчев Б” ЕООД, където тя участва като съдружник. Фирмите също нямат регистрация за извършване на туроператорска или турагентска дейност, според изискванията на Закона за туризма.

Екипи на Комисията за защита на потребителите опитаха да направят контакт с представители на фирмата “Клюнчев“ в Димитровград. Ден по-рано опитите им завършиха с неуспех. Офисът, намираш се в жилищен блок без никакви обозначения относно извършване на каквато и да е дейност, бил затворен.

След като бъде изяснен виновникът за този инцидент, българските граждани могат да заведат иск за обезщетение и съответно Министерство на външните работи ще им съдейства напълно за това нещо, заяви транспортният министър Александър Цветков.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че от бюджета ще се отпуснат по 10 хил. лв. на семействата на загиналите българи.

Продължава да действа кризисният щаб, сформиран в Министерството на външните работи заради инцидента в Охридското езеро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?