Първанов поиска тройна коалиция и приемственост в управлението

Първанов поиска тройна коалиция и приемственост в управлението
Президентът Георги Първанов продължава да държи на тезата си за необходимостта от тройна коалиция. На свикана от него във вторник среща с медиите президентът се застъпи за приемственост между новото и старото управление, и подобно на лидера на социалистите размаха плашилото на "реваншизма и политическите чистки".

Ден преди изборите Първанов настоя в бъдещето управление да влязат първите три партии. Тогава според социологическите прогнози това бяха ГЕРБ, БСП и ДПС. Сега той даде да се разбере, че като евентуален трети участник в коалицията на ГЕРБ със сините вижда РЗС.

Според държавния глава обаче формулата 8-5-3 трябва да бъде забравена и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сам да избере и назначи министрите в бъдещия си кабинет.

Същевременно Първанов отхвърли твърденията, че е архитект на досегашната тройна коалиция и че си партнира стратегически с ДПС.

Според президента на изборите хората дали подкрепа на заявката за промяна. В същото време обаче според него "в една традиционно демократична държава промяната е съпроводена с необходимата приемственост преди всичко като политика".

Също като Станишев и Първанов съзира "насторения за реваншизъм" в страната, като от ръководството на ГЕРБ зависело тези настроения да не станат политика.

За да подкрепи твърдението си президентът се впусна в оценки за миналото. По думите му "падението" на правителството на Иван Костов започнало от момента, в който той бил решил да прави политика на реваншизъм. Иначе на въпрос къде вижда мястото на лидера на ДСБ в новото правителство, Първанов посочи, че "г-н Костов няма да ни липсва – независимо каква роля ще изпълнява, тъй като е човек, който ще намери механизмите за влияние".

"Не искам да коментирам кадрови въпроси, но се надявам, че е отминало времето, когато всяко следващо правителство зачерква направено от предишното и започва начисто", отбеляза Първанов и посочи като пример управителя на БНБ Иван Искров, който се бил доказал като солиден ръководител, с личен принос за запазването на стабилността.

По думите му не трябва да се пренебрегва и позитивното, което правителство на Станишев е направило, за не е страната в епицентъра на сегашната криза.

Първанов не пропусна да подчертае, че новото управление трябва да покаже приемственост и по отношение на големите енергийни проекти, които бяха договорени с Русия под егидата на самия президент.

Според него конкурентният на "Набуко" руски проект за газопровода "Южен поток“ е от голяма важност, но има опасност, ако не се включим в графика за реализацията му, трасето да заобиколи България.

"Много повече гаранции за природен газ има по отношение на "Южен поток" и много повече работа ще има да свършим за "Набуко”, посочи Първанов.

Колкото до проекта за АЕЦ "Белене", той с всеки изминал ден щял да се оскъпява, но пък гарантирал бъдещето на икономиката и на енергетиката на България.

"Нямаме право да стопираме тези проекти", каза още Първанов.

Той, също като победителите в изборите, смята, че ще се наложи актуализация на бюджета. Би му се искало обаче това "да не се превръща в политическо мероприятие".

Първанов приветства заявката на Бойко Борисов да направи съкращения във висшата администрация и бордовете, но в същото време отбеляза, че закривайки министерството на извънредните ситуации той трябва да знае с какво го замества.

"Премиерът няма да може да тича навсякъде да гаси пожарите", каза президентът.

За слабите резултати на левицата според него не е виновна само предизборната ѝ кампания, а и ниската оценка на избирателите за борбата с корупцията и престъпността, както и демонстрираното високомерие. Влияние оказало и признанието на премиера, че е заложник в коалицията, а и не било редно отговорността за загубата да се прехвърля на друга партия. Първанов каза, че няма да се меси във вътрешнопартийните проблеми на БСП, но напомни, че навремето самият той като неин лидер след всеки изгубен избор бил минавал през вот на доверие.

Според него в твърдението си, че именно той ще посочи новия лидер на партията, Татяна Дончева изхождала от факта, че лично той силово я бил наложил за водач на партийна листа в Габрово и за член на Изпълнителното бюро. По този повод Първанов коментира, че няма добро, което да е останало безнаказано.

От друга страна държавният глава оцени като достойна постъпката на лидера на НДСВ да подаде оставката след загубените избори.

Първанов призова новите управляващи да спрат процеса на "радикализиране на българското общество на етническа основа". Според него има не само анти ДПС, но и антитурско и антиромско говорене.

Президентът потвърди, че ще свика Народното събрание на 14 юли и няма да бави връчването на мандата за съставяне на правителство. Прогнозата му е, че новото правителство ще си изкара мандата.

Иначе според него изборите били проведени честно и демократично и ще е грешка, ако бъде отречена необходимостта от мажоритарен вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България