Първанов получи “спонтанна” подкрепа на Бузлуджа

Първанов получи “спонтанна” подкрепа на Бузлуджа

Настоящият президент Георги Първанов получи “спонтанна” подкрепа от соцактива на традиционния събор на старопланинския връх Бузлуджа в събота.

Въпреки че официално тържествата тази година бяха посветени на 150 г. от рождението на Димитър Благоев и 115 г. организирано социалистическо движение, общинските партийни организации бяха подготвили тениски, шалчета, плакати и дори чадъри с надпис “Първанов-президент”.

Лидерът на соцпартията и премиер Сергей Станишев трудно успя да накара множеството да скандира ентусиазирано “Победа” и “Първанов” при близо 40-градусовата жега. Заради горещината и Станишев, и председателя на парламентарната група Михаил Миков съкратиха изказванията си.

Премиерът повтори репликата си от разширеното заседание на Висшия съвет на партията в Габрово в петък, че БСП и представителите ѝ във властта не са забравили обещанията си и дори да бъдат отложени с година, ще бъдат изпълнени. Четейки плакатите пред себе си обаче, не му се наложи да излага всичките си мотиви за подкрепата на Първанов, които изреди пред партийния елит в Габрово.

Миков пък се зарече, че БСП и Коалиция за България няма да позволят интересите на страната да станат курбан на евтино политиканстване.

Тържествата традиционно бяха водени от Стефан Данаилов, който за първи път се идяви в ролята си на конферансие след като зае поста на министър на културата през лятото на миналата година.

БСП събра 50 хиляди на събор

По данни на организаторите, над 50 хиляди са се събрали на Бузлуджа за традиционното честване като за първи път сред тях са преобладавали по-младите хора, а не белокосите партийци.

Стефан Данаилов отчете, че до върха са се изкачили 815 автобуса, 230 микробуса, 4-5 хил. леки автомобила и непреброими групи от пешеходци от Казанлък. Той допълни и че по последни данни, в левицата вече членуват 20 хил. души под 35 г.

След като по време на миналогодишните тържества левите бяха облекли младите активистки в къси потничета, тази година бяха наблегнали на традиционните червени тениски, но с надпис “Социализмът е секси”.

Очаква се Данаилов като соцактивистът с най-висока подкрепа сред българите да оглави и инициативният комитет, който ще издигне номинацията на настоящия президент Георги Първанов за втори мандат.

На Бузлуджа лидерът на БСП Сергей Станишев за пореден път зави – този път по-недвусмислено – че номинацията на Първанов ще бъде направена така, че и хората, които не са привърженици на соцпартията да могат да гласуват за него.

В неделя пред БНР Михаил Миков потвърди, че вече се формира инициативен комитет за кандидатурата на Първанов, който ще е “още едно доказателство за товa, че президентът Първанов в рамките на мандата успя да бъде президент на всички българи, а не на политическата партия, на нашата партия, която го издигна на предишните избори”.

Миков потвърди, че левицата ще води кампания, която няма да е скъпа – в рамките на 600 хил. лв.

“Ще се опитаме да правим максимално икономична кампания, защото хората вече доста трудно възприемат огромните билбордове, платените страници във вестниците, скъпите рекламни кампании”, обясни той.

По думите му БСП ще се опита да търси “състезание на политическите идеи, а не толкова реклама, сякаш продаваме чипс или някоя друга стока, която се промоцира на пазара.”

Споделяне

Още от България