Първанов повежда ”голяма и тежка” битка с Бойко Борисов

Цветанов е вътрешен министър, а не махленска клюкарка

БГНЕС

Ще водя голямата, тежката битка с Бойко Борисов и с това слабо, бездейно и бих казал вече вредно за България управление. Това заяви Георги Първанов, президент на България от 2002 до 2012 г. пред бТВ. Битката, която предстои с ГЕРБ, е и лидерска битка, повече от всякога, допълни Първанов.

Според него вътрешният министър Цветан Цветанов е символ на насилието. ГЕРБ е издигнала насилието в ранг на държавна политика, а Бойко Борисов е най-яркият изразител на тази политика, каза Първанов.

“Цветанов е вътрешен министър, а не махленска клюкарка. Ако има доказателства за мен, няма нищо по-лесно от това да ги даде на прокуратурата и да се видим в съда”. Така Първанов отговори на обвиненията, че е свързан с престъпния свят.

Според бившия държавен глава Цветанов до момента не се е позовал на конкретни факти, защото знаел, че ако каже нещо конкретно, ще се видят в съда. “С намеци и интриги нищо няма да стане”, каза Първанов.

Според него коалиция с ГЕРБ вече е невъзможна, дори и теоретично. По думите на Първанов подозрения трябва да има към хората в БСП, които са докарали нещата дотам, че партията да има само 40 депутати.

В момента срещу мен се води персонална война, не политическа, смята бившият държавен глава.

Указът на Марин е без срок

Указът за вицепрезидента Ангел Марин от 2002 г. няма срок, той е до присъствието на вицепрезидента в президентската институция. Така Първанов отговори на критиките, че не е издал указ за Марин при втория му президентски мандат.

Първанов обясни, че има пълно доверие на юристите, които са го посъветвали да постъпи така, защото “това са едни от най-добрите конституционалисти”. Според бившия държавен глава няма нищо лошо в това да бъде запитан Конституционният съд по казуса.

Няма прекъсваемост в президентската институция, ние не сме напускали президентската институция, каза Първанов. По думите му този въпрос е бил коментиран задълбочено с юристи и той няма никакви съмнения относно действията си.

Първанов припомни, че този въпрос е бил една от темите на импийчмънта през 2010 г. поставен от Синята коалиция. Какво стана, защо се отказаха? Тихомълком беше снето, каза бившият държавен глава.

По повод обвиненията, че са прибрали рушвети от даването на българско гражданство, Първанов каза, че има пет – шест и повече инстанции при взимането на решението на кого да се даде гражданство. “Аз самият нямам никакво отношение, освен, че го прави президентската институция, но имам пълно доверие на Ангел Марин”, каза Първанов.

Относно нападките, че Марин е намалил затвора на десетки убийци Първанов обясни, че процедурата по помилване включва четири инстанции. Не случайно вицепрезидентът  Маргарита Попова беше много коректна и балансирана по този въпрос – няма къде да има пробив в процедурата, защото тя започва в министерството и завършва в министерството на правосъдието, каза Първанов.

Според него няма как той да окаже влияние на тези решения. При толкова широка мрежа на вземане на решение, това е невъзможно и преди не е било възможно, каза бившият държавен глава.

Атаките към Плевнелиев започнали твърде рано

Според Първанов жълтите вестници са започнали да атакуват президента Плевнелиев “твърде отрано”. Поне сто дни трябваше да му дадат, каза бившия държавен глава.

Винаги съм бил коректен към предишните президенти, ще бъда така и с настоящия, допълни Първанов.

Той отбеляза, че Росен Плевнелиев не е от неговата група, но бил длъжен да оцени, че се държи умерено и балансирано.

На срещата на "Дондуков" 2 при смяната на президента Първанов предупредил Плевнелиев за някои рискове в отношенията с институциите.

Първанов препоръча на Плевнелиев е да уважи и жертвите на фашисткия режим, така както уважи жертвите на комунизма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?