Първанов прати послание до Кадафи за бъдещата им среща

Първанов прати послание до Кадафи за бъдещата им среща

В послание до либийския ръководител Муамар Кадафи, българският президент Георги Първанов изразява надежда, че една лична среща между тях би дала възможност за скорошно положително развитие на някои важни въпроси в отношенията между двете страни. Посланието, в което не се цитира конкретно делото срещу петте осъдени на смърт български медицински сестри, е било предадено на официалните власти в Триполи от двамата пратеници на президента, посетили либийската столица във връзка с подготовката на визитата на Първанов в Джамахирията.

Това съобщи във вторник пресслужбата на държавния глава. Миналия месец Първанов получи покана от Кадафи чрез либийския посланик у нас да се срещнат.

На работно посещение в Триполи са били външнополитическия секретар на държавния глава Георги Димитров и председателя на правния съвет към президентството доц. Борис Велчев. Двамата са провели срещи с високопоставени представители на либийската страна и на фондация Кадафи, както и с либийския адвокат на българските медици Осман Бизанти.

С цел по-нататъшната подготовка на бъдещата среща между Първанов и Кадафи, представителите на президента са поканили екип от съветници на либийския лидер да посетят София в най-скоро време, съобщиха още от пресофиса на “Дондуков”2.

Междувременно външният министър Соломон Паси коментира, че форматът България - САЩ - ЕС е работещата формула в търсене на общи стратегии за разрешаване на делото в Либия. Коментарът му бе по повод проведената в Брюксел среща на тристранния формат по делото в Джамахирията. Българската страна е била представлявана от заместник-министъра на външните работи Петко Драганов и от българската мисия в Брюксел.

По думите на Паси заседанието е било изключително задълбочено и на него са били преценени всички възможни аргументи и стратегии. Той изрази удовлетворение, че след четиригодишни усилия българската страна е постигнала такъв формат и че след енергични контакти с Либия, страната ни е успяла да насити двустранните дипломатически отношения с либийската страна.

Също във вторник координаторът на българската защита на петте медицински сестри Траян Марковски се обяви против идеята парламентът да приеме декларация по случая в Либия преди произнасянето на Върховния съд в Джамахирията, пред когото се обжалват смъртните присъди на нашите сънароднички.

Подобна декларация на парламента преди произнасянето на съда може да се приеме от либийските власти като политически натиск, коментира Марковски.

Най-важното е какво ще реши Върховния съд на Либия, всички останали действия могат да имат само спомагателен характер, каза още председателят на Висшия адвокатски съвет и добави, че очаква една оправдателна присъда за петте българки на 31 май.

Споделяне
Още от България