Първанов прати послание до Кадафи за бъдещата им среща

Първанов прати послание до Кадафи за бъдещата им среща

В послание до либийския ръководител Муамар Кадафи, българският президент Георги Първанов изразява надежда, че една лична среща между тях би дала възможност за скорошно положително развитие на някои важни въпроси в отношенията между двете страни. Посланието, в което не се цитира конкретно делото срещу петте осъдени на смърт български медицински сестри, е било предадено на официалните власти в Триполи от двамата пратеници на президента, посетили либийската столица във връзка с подготовката на визитата на Първанов в Джамахирията.

Това съобщи във вторник пресслужбата на държавния глава. Миналия месец Първанов получи покана от Кадафи чрез либийския посланик у нас да се срещнат.

На работно посещение в Триполи са били външнополитическия секретар на държавния глава Георги Димитров и председателя на правния съвет към президентството доц. Борис Велчев. Двамата са провели срещи с високопоставени представители на либийската страна и на фондация Кадафи, както и с либийския адвокат на българските медици Осман Бизанти.

С цел по-нататъшната подготовка на бъдещата среща между Първанов и Кадафи, представителите на президента са поканили екип от съветници на либийския лидер да посетят София в най-скоро време, съобщиха още от пресофиса на “Дондуков”2.

Междувременно външният министър Соломон Паси коментира, че форматът България - САЩ - ЕС е работещата формула в търсене на общи стратегии за разрешаване на делото в Либия. Коментарът му бе по повод проведената в Брюксел среща на тристранния формат по делото в Джамахирията. Българската страна е била представлявана от заместник-министъра на външните работи Петко Драганов и от българската мисия в Брюксел.

По думите на Паси заседанието е било изключително задълбочено и на него са били преценени всички възможни аргументи и стратегии. Той изрази удовлетворение, че след четиригодишни усилия българската страна е постигнала такъв формат и че след енергични контакти с Либия, страната ни е успяла да насити двустранните дипломатически отношения с либийската страна.

Също във вторник координаторът на българската защита на петте медицински сестри Траян Марковски се обяви против идеята парламентът да приеме декларация по случая в Либия преди произнасянето на Върховния съд в Джамахирията, пред когото се обжалват смъртните присъди на нашите сънароднички.

Подобна декларация на парламента преди произнасянето на съда може да се приеме от либийските власти като политически натиск, коментира Марковски.

Най-важното е какво ще реши Върховния съд на Либия, всички останали действия могат да имат само спомагателен характер, каза още председателят на Висшия адвокатски съвет и добави, че очаква една оправдателна присъда за петте българки на 31 май.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?