Първанов: Правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки

Първанов: Правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки

Според президента Георги Първанов в момента правителството е абдикирало от подготовката на антикризисните мерки. В Петрич, където бе заедно със съпругата си за 20-то издание на пролетния празник "Цветница", Първанов каза, че мерките се работят в един тесен експертен кръг, като "от време на време - слава богу - се включват синдикати и работодатели с ценни, разумни предложения".

"В същото време ние загубихме осем месеца, които са фатални за голяма част от бизнеса и за населението. Това е големият проблем на България, не имитационните действия по линия на отношенията между институциите", заяви Първанов, имайки предвид внесеното искане за неговото отстраняване.

"Този материал се очертава като единствената възможна антикризисна мярка, като единствения документ, който обединява четворната коалиция и нейните лидери - Борисов, Костов, Сидеров и Янев. Осем месеца те не намериха време, не намериха сили, не намериха експертен ресурс, за да се обединят около най-необходимите, належащи, неотложни мерки за изхода от кризата и за една по-леко поносима социална цена на тази криза, каза президентът.

Той обеща да коментира мотивите за импйчмънта тогава, когато те бъдат дебатирани в парламента, тогава, когато бъдат обусловени в изказванията на депутатите.

Попитан как би тълкувал дистанцията, която пази министър-председателят по темата за импийчмънт, президентът отговори с въпрос: "Вие вярвате ли?".

По повод на междинния доклад на ЕК президентът коментира, че ни предстои още работа. Според него има неща, които звучат окуражително. Едно трябва да е ясно, че съдебната реформа трябв да стане с активното участие на самата съдебна власт, с едно максимално съгласие вътре в парламента, защото става дума за реформи, които би трябвало да работят години, може би десетилетия напред, и със съгласието на всички институции.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?