Първанов предлага да се възстанови българо-бразилската смесена комисия

Икономическите връзки са били сред основните теми на разговорите между българския президент и бразилския му колега Луис Инасио Лула да Силва, през първия ден от посещението на Георги Първанов в Бразилия. Възстановяването на работата на смесената комисия, която не функционира от години, подписването на спогодби за избягване на двойното данъчно облагане и за насърчаване на инвестициите, нуждата от обмен на бизнес информация са били приоритетите, около които са се обединили българският и бразилският държавни глави, предаде Дарик радио.

Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, която е в делегацията на президента, е предложила възстановяване на българския износ за Бразилия на металообработващи и металорежещи машини. Бразилците са проявили интерес за съвместно производство на бензин и горива.

В присъствието на президентите външните министри на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество между дипломатическите институти на България и Бразилия. Соломон Паси, който вчера също се присъедини към делегацията на президента след самостоятелната си обиколка на района, подписа със спортния бразилски министър и споразумение за спортно сътрудничество.

По-късно Георги Първанов ще се срещне с българските посланици в Латинска Америка, които са в Мексико, Венецуела, Аржентина, Чили, Куба и Бразилия.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?