Първанов предложи обща стратегия за Югоизточна Европа

До една година да се приеме обща дългосрочна стратегия за развитие на Югоизточна Европа като неделима част от Европа, предложи президентът Георги Първанов на шестата среща на страните - участнички в Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, която се проведе в Белград.

Необходимо е да има обединение на нашите проекти във всички аспекти на регионалното сътрудничество - инфраструктура, борба с организираната престъпност, енергетика и др., поясни идеята си Първанов пред медиите. Тази идея била приета позитивно от участниците в срещата. През следващите 12 месеца експерти от министерствата на външните работи на страните от региона ще подготвят технически стратегията.

Процесът на сътрудничество в региона се развива твърде успешно, но не може да замести евроинтеграционния процес и България и Румъния ще вървят по своя път към членство в ЕС, каза българският президент. Той отбеляза, че на форума кризата в Ирак не е била централна тема, но се е обсъждало недопускането на религиозни и етнически конфликти като следствие от кризата, както и тласък на организираната престъпност.

По време на срещата Първанов проведе няколко двустранни разговори с колегите си президенти от съседните страни.

С македонския Борис Трайковски и албанския Алфред Моисиу Първанов се договори през есента да се състои тристранна среща между президентите на Албания, България и Македония за обсъждане на проекта за изграждане на коридор №8.

Активизирането на инфраструктурните проекти и конкретно на коридор №10 е била централна тема в разговора му с домакина на срещата, президента на Сърбия и Черна гора Светозар Марович. Марович благодарил за подкрепата на София в усилията на Белград по пътя за интегриране в европейските структури.

Пред турския премиер Реджеп Ердоган Първанов поставил въпроса за нерегламентирания внос на стоки и услуги от Турция в България, , както и за имуществото на тракийските българи. Събеседникът му пък се спрял на проблема с визите на турските граждани. Ердоган потвърдил подкрепата на Анкара за членството на България в НАТО.

С президента на Хърватия Стипе Месич е било споделено мнението по войната в Ирак, че трябва да се укрепва ролята на ООН и че не бива Европа да бъде делена на стара и нова.

Споделяне

Още от България