Първанов предупреди Борисов да не си прави пи ар на негов гръб

Първанов предупреди Борисов да не си прави пи ар на негов гръб

Президентът Георги Първанов предупреди столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да не си прави пи ар на негов гръб. Повод за това стана разпратено във вторник писмо на Борисов до държавните институции да се забрани придвижването на кортежи в часовете с най-натоварен трафик в града, защото това допълнително усложнява ситуацията.

В сряда сутринта от “Дондуков” 2 отговориха със справка на МВР, според която в периода 1 октомври – 20 ноември тази година, Първанов е ползвал 78 пъти специален режим на движение, а Бойко Борисов – 84 пъти.

“През този период единственото посещение на чужд държавен глава бе това на президента на Франция Никола Саркози, което продължи по-малко от 6 часа и едва ли е повлияло драстично върху постоянния проблем с движението в централната част на столицата”, се казва в съобщението.

“Време е проблемите на столицата да бъдат поставяни честно и отговорно, за тях да се търсят работещи и разумни решения, а не пи ар акции”, казва президентът. Той напомня, че Бойко Борисов е ползвал специален режим на придвижване като главен секретар на МВР, продължава да го ползва и сега.

Сигнал за нарушение на традиционно толерантните отношения между президента и лидера на ГЕРБ стана и откритата атака на Борисов, че Първанов налага свои хора по върховете на съдебната власт и така се гарантира неприкосновеност на тройната коалиция. Лидерът на ГЕРБ възрази срещу предвиденото вмешателство на държавния глава в бъдещата мегаагенция по сигурността, тъй като управляващите предвиждат ръководството на новата структура да се назначава с президентски указ.  

В официалното съобщение на “Дондуков” 2 няма коментар по тази линия от критиките на Бойко Борисов.Столичният кмет обаче заяви, че острата реакция от президентството се дължи именно на неговата публична позиция, че Първанов не бива да се меси в работата на новата агенция по сигурността. 

В декларацията си Първанов съветва още столичния кмет, чиято партия спечели най-много гласове на местните избори и иска предсрочен парламентарен вот, да спазва “съвременната политическа култура” като води пряк диалог, а не разговори през медиите.

Напомня се, че Първанов “е в активен диалог с всяка българска община и винаги се е отнасял  с разбиране и към проблемите на София, като неведнъж е поемал инициативата в търсенето на техните решения”.

През 2006 г., преди кампанията за втори президентски мандат, Първанов предложи на Борисов да използва мина “Иван Русев” за депониране на столичната смет. Тази идея така и не се реализира, защото рудникът, намиращ се на около 30 км от родното село на държавния глава Сирищник, се оказа неподходящ за целта.

Тогава кметът не спираше да хвали президента като единствения държавник, който помага на Столична община за решаване на кризата. Малко след това двамата участваха и в няколко демонстративни футболни мача, в които публично показваха отличните си отношения.

Споделяне

Още по темата

Още от България