Първанов: Премиерът най-добре вижда срастването на икономиката и политиката

Георги Първанов, снимка БГНЕС

Лидерът на АБВ Георги Първанов коментира в неделя пред бТВ, че министър-председателят би трябвало най-добре да вижда срастването на икономическата и политическата власт в страната. Коментарът на президента (2002-2012 г.) бе повод решението на премиера Бойко Борисов да спре редица “съмнителни“ обществени поръчки, започвайки от търга за магистрала “Хемус“.

“На върха на "Дондуков" 1 (адресът на Министерския съвет-бел.ред.) се вижда най-добре срастването (на икономическа и политическа власт – бел.ред.), защото там се реализира цялата икономическа политика", обясни Първанов.

Лидерът на АБВ направи този коментар в отговор на въпрос дали познава олигарсите. Той обясни, че олигархията свързва икономическата с политическата власт и допълни, че журналистите “сами могат да направят връзката къде това се реализира".

“Президентът, който и да е той, по никакъв начин не е имал лостове да подпомага, да създава такива връзки“, каза Първанов.

Пред бТВ той отново се обяви против създадената от парламента временна комисия, която да провери има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на страната. Преди десетина дни против тази комисия се обяви и премиерът Бойко Борисов.

"Ако тази комисия остане, тя ще бъде по-скоро поле за популистки изяви, за атаки, хибридни войни", каза Първанов и допълни, че не разбира защо парламентът ще проверява намесата на точно тези две държави. Той все пак призна, че имало политическо инженерство и “натиск“ от страна на Анкара за "формирането на новата политическа формация" на Лютви Местан.

Народното събрание реши да проверява и за намеса на Русия във вътрешната политика след изявлението на Местан, че е “настъпил руска мина“.

Първанов обясни в неделя, че “би седяла много добре“ една парламентарна комисия, която да провери спрените от премиера Бойко Борисов обществени поръчки.

От думите на лидера на АБВ се разбра още, че партията му ще подкрепи новия проект за антикорупционен закон на вицепремиера Меглена Кунева. "Има 4-5 неща, които показват, че екипът, който го е правил, се е вслушал в критиките. Моята лична позиция е позитивна", каза Първанов.

Споделяне

Още от България