Първанов претендира за първенство в грижата за Спаска Митрова

Първанов претендира за първенство в грижата за Спаска Митрова
И президентът Георги Първанов втора седмица полага активни усилия за благоприятно решаване на казуса с българската гражданка Спаска Митрова, осъдена от македонски съд на три месеца затвор по семеен спор. Нещо повече – той първи се е сетил да говори по случая с македонския си колега.

Това става ясно от кратко изявление на прессекретаря на държавния глава Бойка Башлиева пред БТА.

"Първите разговори с македонския президент Георге Иванов по случая със Спаска Митрова са проведени от президента Георги Първанов по негова инициатива", подчертава изрично прессекретарят във вторник.

Три дни по-рано, в петък, от офиса на Петър Стоянов съобщиха, че бившият държавен глава е провел продължителен телефонен разговор с президента на Македония по същата тема. Георге Иванов уверил Петър Стоянов, че следващите дни лично той и съответните държавни институции ще разгледат казуса "Спаска Митрова" с цялата му сериозност и президентът ще вземе решение съобразно законите на страната и принципите на хуманността, се казваше в съобщението.

Изявлението на прессекретаря на Първанов от вторник внася яснота по отношение на президентското първенството в грижата за Спаска Митрова, но не и по същество за резултатите от тази грижа.

"Към момента не можем публично да коментираме вариантите, които се обсъждат за решаване на случая", посочва лаконично Башлиева.

От кабинета на Георге Иванов отказват да коментират разговора и препращат всички въпроси към кабинета на българския държавен глава.

През последната седмица по казуса активност демонстрира българското Външно министерство, което миналия вторник извика временно-управляващата посолството на Македония в София Дивна Тричковска и поиска спешна намеса на македонското МВнР за изясняване на случая с Митрова.

Според българското Външно министерство начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури, дават основание да се смята, че мотивите на съда са не само от юридически характер. Позицията на страната ни е, че "България ще отчита подхода на македонската страна в такива случаи, като един от критериите, по които ще оценяваме готовността на страната да извърши промените, позволяващи европейска интеграция на Македония".

Скопие обаче отхвърли искането за преразглеждане на присъдата на българската гражданка. "Очакваме българските власти да се дистанцират от тази класическа манипулация с човешки съдби, тъй като отношенията между двете приятелски страни не трябва да бъдат заложници на хора, които искат прикритие за своите семейни разногласия и престъпни действия”, обяви македонското министерство.

Естествена активност по случая прояви и министърът без портфейл с ресор българите в чужбина Божидар Димитров, който в петък обяви, че е готов да лежи в затвора вместо осъдената на три месеца затвор в Македония българска и македонска гражданка Спаска Митрова и че ще се опита да я помири с бившия ѝ македонски съпруг.

Споделяне

Още от България