Първанов прие палестински министър

Президентът Георги Първанов е приел в петък д-р Ахмад Абдул-Салам Хасан Мадждаляни, министър на труда в правителството на Палестинската национална власт, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата президентът Първанов е отбелязал, че активизирането на политическия диалог между двете страни през последните години трябва да бъде използвано за задълбочаване на българо-палестинското търговско-икономическо сътрудничество посредством определянето на конкретни приоритетни области от двустранен интерес. Държавният глава е заявил, че в тази насока следва да бъде оказвано институционално съдействие на бизнеса от двете страни за осъществяването на директни контакти.

Д-р Ахмад Абдул-Салам Хасан Мадждаляни е информирал президента за актуалната обстановка в Близкия Изток и ивицата Газа, както и за желанието на палестинската власт за постигането на напредък в преговорите с Държавата Израел. В тази връзка Георги Първанов е подчертал, че България подкрепя мирното разрешение на конфликта в Близкия изток, което няма алтернатива. Георги Първанов е изразил надеждата си за постигането на помирение и национално единство сред палестинския народ и особено между движенията Фатах и Хамас като ключово условие за подновяването на преките преговори, се казва още в съобщението.

Държавният глава е изразил загрижеността си от тежката хуманитарна обстановка в ивицата Газа и очакването си за бързото осигуряване на достъп на хуманитарните помощи за бедстващото палестинско население в съответствие с резолюция 1860 на ООН. В същото време Георги Първанов е заявил, че обстрелът на израелски територии с ракети от ивицата Газа е неприемлив и оказва силен негативен ефект за успешното водене на мирни преговори.

Георги Първанов е потвърдил отправената към президента Махмуд Аббас покана за официална визита в България през втората половина на тази година.

Срещата се е провела на фона на усложнената обстановка в Близкия Изток след като международен конвой кораби се опита да пробие израелската блокада на Газа, но бе спрян от израелски командоси.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?