Първанов прие палестински министър

Президентът Георги Първанов е приел в петък д-р Ахмад Абдул-Салам Хасан Мадждаляни, министър на труда в правителството на Палестинската национална власт, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата президентът Първанов е отбелязал, че активизирането на политическия диалог между двете страни през последните години трябва да бъде използвано за задълбочаване на българо-палестинското търговско-икономическо сътрудничество посредством определянето на конкретни приоритетни области от двустранен интерес. Държавният глава е заявил, че в тази насока следва да бъде оказвано институционално съдействие на бизнеса от двете страни за осъществяването на директни контакти.

Д-р Ахмад Абдул-Салам Хасан Мадждаляни е информирал президента за актуалната обстановка в Близкия Изток и ивицата Газа, както и за желанието на палестинската власт за постигането на напредък в преговорите с Държавата Израел. В тази връзка Георги Първанов е подчертал, че България подкрепя мирното разрешение на конфликта в Близкия изток, което няма алтернатива. Георги Първанов е изразил надеждата си за постигането на помирение и национално единство сред палестинския народ и особено между движенията Фатах и Хамас като ключово условие за подновяването на преките преговори, се казва още в съобщението.

Държавният глава е изразил загрижеността си от тежката хуманитарна обстановка в ивицата Газа и очакването си за бързото осигуряване на достъп на хуманитарните помощи за бедстващото палестинско население в съответствие с резолюция 1860 на ООН. В същото време Георги Първанов е заявил, че обстрелът на израелски територии с ракети от ивицата Газа е неприемлив и оказва силен негативен ефект за успешното водене на мирни преговори.

Георги Първанов е потвърдил отправената към президента Махмуд Аббас покана за официална визита в България през втората половина на тази година.

Срещата се е провела на фона на усложнената обстановка в Близкия Изток след като международен конвой кораби се опита да пробие израелската блокада на Газа, но бе спрян от израелски командоси.

Споделяне

Още от България