Първанов призна, че иска вътрешен човек да оглави службата

Първанов призна, че иска вътрешен човек да оглави службата

Конфликтът между президента и министъра на отбраната, залог в който е контролът върху военното разузнаване, получи продължение в събота с признанието на президента, че държи то да бъде оглавено от вътрешен човек от досегашното ѝ ръководство. Освен това държавният глава даде да се разбере, че пазаренето за поста ще продължи до края на месеца.

Изявлението си Първанов направи във Варна, където е за тържествата по повод 131-годишнина на Военноморските сили. На празничния концерт присъства и самият министърът на отбраната Аню Ангелов.

Първанов посочи, че в случая има три проблема. Първият е свързан със самата процедура. Според президента е очевидно, че има нарушения в нея чрез министъра на отбраната от Министерски съвет. "Това не е добре, защото процедурата са правила, които трябва да спазваме", каза Първанов.

В четвъртък той обвини министъра на отбраната, че не познава конституцията, нарушил е процедурата по избор и е подвел цялото правителство. Тогава от президентството се оплакаха, че президентът бил разбрал от медиите за одобрено от Министерския съвет ден по-рано персонално предложение за нов директор на служба “Военна информация”, за което "президентът не е давал съгласие в предвидената процедура".

В отговор от Министерството на отбраната (МО) обявиха, че президентът е бил запознат с новата кандидатура за директор на Служба "Военна информация", като приложиха и изпратено до президентската администрация писмо. Oт МО съобщиха още, че на 28 юли 2010 г. Аню Ангелов, по негово искане, е бил приет от президента във времето от 17.30 до 18.00 ч. По време на срещата министърът е информирал президента, че ще предложи комодор Валентин Гагашев за назначаване на длъжността директор на служба "Военна информация".

По-рано президентът вече бе отхвърлил първото предложение на министъра – постът да бъде зает от Динчо Карамунчев.

Според Първанов вторият проблем с избирането на нов ръководител е свързан с приемствеността. Службата има висока оценка не само от българските институции, но и от партньорските служби и по тази причина трябва да направим всичко възможно, за да има приемственост. Това ще запази координацията и взаимодействието в бъдеще, смята президентът.

По тези причини според него новият ръководител на службата трябвало да е от сегашното ръководство.

По отношение на кадровия аспект Първанов посочи, че преди време е имал предложение от министъра за назначение на сегашното ръководство, което той е приел. "Сега трябва да бъда убеден в обратното, направиха се три изключващи се предложения", каза президентът.

Миналата седмица министър Ангелов сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС. Той обясни, че е предложил за поста външен на разузнаването човек, а бившият началник на службата ген. Пламен Студенков държал вътрешен на службата човек да заеме поста.

Предложението на Студенков е службата да бъде оглавена от сегашния му заместник полк. Венцислав Истатков.

"В края на месеца ще вземем решение за новия шеф на служба "Военна информация", коментира в събота Георги Първанов и добави, че при всички случаи ще проведе консултации по въпроса. "Така както вече съм говорил с комодор Валентин Гагашев, ще говоря и с ръководството на службата и съм готов да обсъдя новата ситуация", посочи държавният глава.

Фактът, че правителството прие официалното предложение за шеф на службата преди приключване на съгласувателната процедура с президента, бе обяснен от Ангелов с това, че следващото правителствено заседание ще е чак в края на август, а новият директор на службата трябва да встъпи в длъжност на 1 септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България