Първанов призова ЕК да ни третира както последните десет членки

"България в момента е достигнала същото ниво на подготвеност  за еврочленство, каквото имаха десетте държави, приети в ЕС през май 2004 г.", заяви българският президент Георги Първанов в интервю, излъчено в неделя от телевизия Евронюз и цитирано от БТА.

Държавният глава  изрази надежда, че поради тази причина няма да има никакви двойни стандарти и Брюксел ще приложи същите условия (за България), каквито за десетте нови членки на ЕС.

"Предпазните клаузи предизвикват наистина безпокойство. Не смятам, че те могат да бъдат мотивиращ фактор за по-големи усилия за реформи", каза Първанов. Напротив, те могат да постигнат обратен ефект и да обезкуражат българския народ, подчерта българският  президент.

"Бих искал по-скоро заедно с нашите партньори да намерим добра формула за сътрудничество, така че да бъде постигнат напредък в реформите", каза българският президент. Той допълни, че това е особено важно в областите, за които се смята, че заслужават специално внимание.

Българският президент каза, че всяко допълнително отлагане на членството на страната ни, дори и с една година, би разочаровало българския народ.  

"Има споразумения и те трябва да бъдат изпълнявани и стриктно спазвани, както смятат всички в ЕС", настоя Първанов. Той даде пример как България спазва договореностите с ЕС в областта на енергетиката. Първанов припомни, че България се е съгласила да спре два реактора на  АЕЦ "Козлодуй", въпреки че това решение  "не беше справедливо за България и за българския народ".

"Ето защо е много важно Европа да разбере и да отчете жертвите и лишенията, които прави българският народ, за да изпълни ангажиментите си. Самият ЕС трябва да направи усилие за интегрирането на България", заяви Първанов.

По повод на енергетиката българският президент каза, че страната ни наистина има амбиции в тази сфера. Той припомни, че България изгражда нова ядрена електроцентрала, която ще отговоря на европейските и световните стандарти и се стреми да си изгради статут на важен транзитен център за доставки на природен газ и петрол от изток на запад.

Спирайки се на евентуално еврочленство на Турция Първанов подчерта, че България има интерес да види как Турция поема по европейския път и става член на ЕС. Той подчерта обаче, че Турция трябва да направи "конкретни  и трудни стъпки", необходими, за да изпълни икономическите, политическите и другите критерии на ЕС.

Първанов коментира и неотдавнашния призив на българския външен министър Ивайло Калфин към македонците да престанат да "нападат" България и припомни, че България първа е признала Македония с нейното конституционно име.

"България винаги е подкрепяла Македония в усилията ѝ да си осигури мир и стабилност", каза Първанов. Той допълни, че България и Македония имат обща история и наблегна на необходимостта "да бъде начертана линия, отвъд която българската история не може да бъде ограбвана от когото ѝ да било". Президентът заяви, че е по-добре тези въпроси да бъдат разрешени от историците. Той изрази надежда, че Македония също ще се присъедини в бъдеще към ЕС, като "това ще бъде най-доброто решение на проблемите, които се натрупаха в последните десетилетия и могат да останат неуредени".

Споделяне

Още от България