Първанов пророкува още промени в кабинета, трябвало да се почне с Дянков

Георги Първанов, сн. БГНЕС

Визитата в Катар може би ще предизвика други оставки в правителството, но те ще бъдат обявени по друг повод, прогнозира в неделя в Добрич президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов.

"Аз не искам да кадрувам, не е моя работа. Но мисля, че ако не си отиде вицепремиерът и министър на финансите г-н Дянков, нищо добро не го чака премиера Борисов, правителството и преди всичко България", заяви още Първанов

 

"Начинът, по който се формира бюджетната, финансовата политика на България… Беше изчерпан резервът, изгреба се каквото имаше в хазната, сега ще има нов външен заем при неизяснени, вероятно при много по-тежки условия, които можехме да имаме преди две години и половина. За всичко това отговорността е на министър Дянков", смята той.

 

Според него поисканата оставка на икономическия министър Трайчо Трайков е показала провала на управляващите в енергийната политика, но уточни, че за забавянето на строежа на газовите връзки със съседните страни не е виновен само Трайков.

 

Първанов изрази убедеността си, че вината за лошата организация на бизнес форума в Катар е на външното министерство. "Министър Николай Младенов разби българската дипломация заради стремежа му да сложи свои хора", заяви той.

 

По повод обявеното от Борисов намерение готовият реактор за АЕЦ "Белене" да се монтира в ядрената централа в Козлодуй, Първанов обяви, че "това е една имитация, начин топката да се разкара по трибуните, да се намери алиби да не се строи "Белене". Президентът с изтекъл мандат отново изрази становището си, че правителството трябва да ускори работата по АЕЦ "Белене", както и да предложи референдум за централата и за добива на шистов газ.

 

Според него проучването и добивът на шистов газ са вредни за околната среда и ако управляващите не приемат идеята за национален референдум, общините трябва да инициират допитване по места.

 

Първанов посочи още, че е много важно да има сериозен, открит, аргументиран обществен дебат за енергетиката. По думите му в тази дискусия отговор трябва да получат и всички онези въпроси, които министърът в оставка Трайчо Трайков "предпазливо задава". Освен "Белене" има нерешени въпроси и с "Южен поток", каза Първанов. Според него не е ясно в този проект дали ще се използва досегашната тръба от газопреносната мрежа на България, или ще се строи нова - успоредна, каквото е било споразумението с Владимир Путин.

 

Претендиращият за лидерския пост в БСП политик коментира още, че на социалистическата партия ѝ трябва да вкара в следващия парламент 140 депутата. На левицата не ѝ трябва победа с няколко гласа повече от ГЕРБ, а е нужен потенциал за силно управление, каза Първанов, заявявайки, че сега "БСП не е в кондиция". Щом доверието в ГЕРБ пада, защо не се връща доверието в БСП, попита риторично Първанов. Идеята му е да се привлекат партньори от централния политически спектър, дори това да са малки партии. Той посочи, че в замразения проект АБВ са намерили място земеделски, социалдемократически и патриотични формации.

 

Първанов е готов да се яви на вътрешни избори за лидерския пост и редовите членове да решат кой има потенциал да изведе БСП до победа. Той не е съгласен с внушението, че повече от една кандидатура за председателското място в левицата крие опасност от разцепление и припомни, че конкуренция винаги е имало. Негови конкуренти са били Янаки Стоилов, Георги Пирински и Румен Овчаров.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?