Първанов против обща шапка за полицейските служби и разузнаването

Налице са видими резултати, видимо подобрение в работата на Националната разузнавателна служба, има процеси и тенденции, от които личи, че българското разузнаване връща качеството на работа, което имаше в други години. Това обяви президентът Георги Първанов церемонията по удостояване с генералско звание на директора на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров и шефа на Национална служба "Полиция" Илия Илиев.

Президентът посочи, че подобряването на работата в НРС е важно в период, в който разузнавателната информация е ключова в усилията ни в борбата срещу тероризма и новите международни предизвикателства.

Трябва да признаем видимите резултати в Националната служба "Полиция", каза Първанов по адрес на службата, която само преди месеци бе обвинена от лявата опозиция, че не работи добре и заради това бе сменен предишният и шеф ген. Васил Василев. Първанов все пак призна, че пред ген. Илия Илиев стои още много работа, но изрази увереност, че заедно с останалите ръководители на служби и с ръководството на МВР ще бъде свършена в сроковете, в които "всички - държавници, политици, граждани очакваме".

На церемонията държавният глава отново се противопостави на "някои идеи за обединяването на всички служби под обща шапка".

Подобна идея лансира о.з. ген. Бриго Аспарухов, докато се надяваше да бъде назначен за съветник на премиера Симеон Сакскобургготски.

Тогава Първанов се обяви категорично против обединението на полицейските и специалните служби, защото бившият шеф на разузнаването искаше да вземе от президента НРС под шапката на изпълнителната власт заедно със службите в МВР. Заради този спор между институциите все още не е изготвен нов закон за НРС.

Нещо подобно на идеята на бившия разузнавач от Първо главно управление на ДС се опитва да прокара в момента и шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев с военните спецслужби, който иска да ги придърпа под своя шапка.

В момента, по закона за въоръжените сили военното разузнаване и контраразузнаване са подчинени на политическото военно ръководство - министъра на отбраната. Според запознати президентът и върховен главнокомандващ няма нищо против връщането на стария модел от преди 1990 г., при който до 1990 г. всички спецслужби са били под контрола на Генералния щаб на армията и стои твърдо зад идеята на Колев.

Споделяне

Още от България