Първанов пусна закона за президентите

Президентът пусна за обнародване закона за привилегиите на бившите държавни глави. Георги Първанов обяви, че ще стори това въпреки апела от БСП да наложи вето, още на срещата си с медиите в края на миналата седмица.

В мотивите си обаче президентът поиска бъдещи промени в закона, чрез които облагите за бившите държавни глави трябвало да се обвържат с по-ясно разписване на техните ангажименти в областта на външната политика, в представянето на страната на важни международни форуми и в изпълнението на дипломатически мисии.

"При бъдещи промени в закона трябва да се отчете разбирането, че никой, включително предишните президенти, не бива да ползва материални облаги само заради миналите си заслуги, а преди всичко заради настоящата си дейност в полза на държавата и обществото", се казва в съобщението от "Дондуков"2.

Против закона се изказаха депутатите от БСП, които изчислиха, че разходът на ден за бившите президенти ще струва колкото годишните пенсии на десетки възрастни хора. Коалиция за България апелира към президента да наложи вето над закона.

Първанов обаче пусна закона "като израз на уважение към институцията, на желание да се утвърди достойнството на президентския пост". Според новоприетия закон, бившите български президенти ще получават пожизнено месечно възнаграждение в размер на 60% от заплатата на действащия държавен глава, право на лична охрана и специализиран транспорт, както и безсрочно право на безвъзмездно ползване на недвижим имот до 200 кв.м., плюс един сътрудник.

Според президента, приемането на такъв закон изразява и респекта на народните представители към Конституцията, която "отрежда особено място на държавния глава, избиран пряко от българския народ". Първанов се мотивира и че законът е знак на "висока оценка за дейността на президента Желю Желев и на президента Петър Стоянов, както и на активната им роля след приключването на техните мандати".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?