Първанов разкритикува коалицията в Ирак и управляващите в София

Президентът Георги Първанов отправи критики към коалиционните сили в Ирак и управляващите в София в лекция за актуалните проблеми на националната сигурност, с която той лично откри есенния политически сезон.

Оценката на българския държавен глава е, че няма ефект от присъствието на коалицията в Ирак, където страната се е превърнала в средище на международния тероризъм в много по-голяма степен, отколкото преди войната. Заради това той смята, че процесите налагат промени в характера, задачите и тактиката на коалицията като част от една цялостна съюзническа стратегия.

България трябва да участва във формирането на коалиционната политика в Ирак и да изразява по-ясно собствена позиция в оценката на ситуацията там, смята президентът Първанов. В този смисъл той изтъкна, че коалиционните сили трябва заедно да определят ориентировъчен срок за изтегляне, а не всяка страна сепаративно да определя дата за напускане на контингентите.

Държавният глава, излъчен от БСП, смята, че управляващите в България са направили сериозна грешка като не са провели лансирания от социалистите дебат за мотивите за започването и характера на войната, както и за нашето участие във военните действия.

Силата на демократичната общност не се свежда само до спечелване на военни действия, но и до убеждаване и спечелване на обществото, както в собствените страни, така и там, където се водят съответните операции, бе посланието на Първанов и към коалиционните сили, и към управляващите в София.

Първанов скастри ястреба Паси

"Ние сме в полезрението на екстремистите и като резултат от престараването и някои прибързани действия на нашата дипломация, с които в един момент беше формиран образът ни на "ястреб", каза Първанов като визира действията специално на външния министър Соломон Паси по време на кризата с българските заложници в Ирак.

При посещение в САЩ Паси се обяви по Си Ен Ен за инициатор на декларация на страните-участнички в коалицията, в която твърдо се заявяваше, че няма да се огънем пред исканията на терористите, които отвличат техни невинни цивилни граждани. По-късно премиерът Симеон Сакскобургготски оттегли авторството на София и декларира, че тя само се присъединява към нея.

Сега президентът посочи, че е необходима по-голяма адекватност и реализъм при издигане на инициативи, при поемането на ангажименти и предприемане на действия на международната арена.

Можем да си позволим минимално увеличение на участието в Афганистан

В Афганистан, където НАТО поиска от нас като новоприета страна-член да увеличим участието си, според Първанов не можем да си позволим повече от едно минимално увеличение - до 25 души, главно военна полиция, медицински екипи и други подобни единици. Военният министър Николай Свинаров заяви готовност да увеличим участието си в Афганистан, но при финансова подкрепа от страна на съюзниците.

още

Първанов определи като сериозна грешка на българските политици и държавници, че не е бил реализиран и сериозен вътрешен дебат за мотивите за започването и характера на войната, както и за нашето участие във военните действия.

"Не смятам, че дебатът е израз на слабост. По-скоро бягството от сериозна дискусия е израз на страх" посочи той и призова за "нов честен, обоснован дебат за ситуацията в Ирак".

Първанов атакува политици и дипломати за изпреварващите експертните оценки и решения. Той подчерта, че всяко решение на Народното събрание за участие на български военнослужещи в задгранични мисии трябва да се предшества от сериозна експертна и политическа дискусия, която да анализира конкретните параметри на съответната операция. Решението трябва да отчита моментния таван на възможностите ни, степента на подготовка и осигуреност, акцентира той.

Според него опасността от "внос на тероризъм" у нас съществува, иначе в страната нямало обстановка, която да генерира условия за възникване и прояви на тероризъм.

Първанов иска национален координационен център за борба с тероризма

Приносът на България в борбата срещу международния тероризъм трябва да бъде пропорционален на нейната собствена защита, посочи Първанов. Той апелира да се реализира вече идеята, която вече повече от девет месеца е на дневен ред - се създаде Национален координационен център за противодействие на тероризма с участието на представители на различните институции, на всички служби. "Подчертавам - тази идея беше обоснована от някои ръководители на служби. Аз я подкрепям и смятам, че не бива да се бавим с реализацията ѝ", каза държавният глава.

още

Така Първанов защити ДПС и отхвърли предупрежденията на лидера на демократи за силна България Иван Костов, че има знаци, от които може да се очаква ДПС да стане проводник на тероризъм. Повод за подобен извод даде пътуването на висши функционери от партията на Доган заедно с наложения от тях главен мюфтия до Саудитска Арабия по покана на фондация, свързана с Ал Кайда. "Поклонението" бе осъществено в разгара на кризата с българските заложници, които бяха екзекутирани от ислямисти в Ирак.

Според Първанов обаче, чиято партия привижда в ДПС бъдещ коалиционен партньор, политическата и икономическа стабилност, както и съществуването на етнополитически модел на толерантност, парират опитите за насаждане на тероризъм на верска или религиозна основа.

Президентът: Да казваме "истината" на съюзниците

Първанов препотвърди отново ангажираността на България да отстоява твърдо страната на антитерористичната коалиция и увери, че ще изпълняваме поетите ангажименти в мисиите, в които участваме - на Балканите, в Афганистан, в Ирак.

"Тази наша ангажираност означава обаче да казваме истината в очите на съюзниците, да участваме със свое мнение в оценката на ситуацията и във формирането на политиката," заяви държавният глава и посочи, че силата е и в по-добрата координация и комуникация между съюзниците.

Развитието на събитията през последната година показа, че ефектът, който коалицията желаеше да постигне в Ирак, не се постигна или се реализира твърде трудно, а Ирак се превърна в средище на международния тероризъм в много по-голяма степен, отколкото преди войната, посочи Първанов.

Отсъствието на видими позитивни промени след военен конфликт може сериозно да компрометира Запада, евроатлантическите ценности, предупреди Първанов. Той заяви още, че последните военни конфликти доказват, че военните действия се започват обикновено без достатъчна яснота по следвоенното развитие на съответната страна и регион.

Първанов разкритикува "Коалицията на желаещите" по няколко пункта. Той наблегна на факта, че България не трябва да се приема като наивен партньор, а като партньор, чиито глас звучи отчетливо при формирането на съюзническата политика. Има редица въпроси от региона на Балканите и дори за Близкия изток, по които ние, както показват събитията, не сме по-зле информирани от съюзниците си, аргументира се президентът.

"Ние сме в Ирак не за да бъдем потупвани по рамото. Впрочем, някои периодични похвали по-скоро дразнят, отколкото поощряват всеки достоен политик и гражданин. От нас самите зависи да не изглеждаме като сателит, а да проявяваме характер във външнополитическите си действия. Разбира се, не самоцелно, а в името на добре осъзнатия национален и съюзнически интерес," акцентира той.

За повече солидарност и диалог в коалицията, призова още Първанов. "В един откровен диалог, който надявам се да започнем, трябва да отговорим на въпроса каква е цената на нашата съюзническа солидарност," каза държавният глава.

Коалицията да разширява подкрепата си

Определено са необходими усилия за разширяване на фронта на подкрепата за действията на коалицията в Ирак, защото досега резултатите са твърде скромни, смята Първанов.

Той посочи, че поведението на някои от водещите европейски страни било разбираемо скептично и дори негативно при започването на войната, но сега тази сдържаност трудно може да бъде обоснована, тъй като един провал на САЩ и на коалицията в Ирак може да има много тежки последици и за Стария континент като цяло.

Той повтори тезата си, че ангажирането на арабски сили в процеса на стабилизирането на Ирак е друго важно условие за успеха на коалиционните усилия. Според Първанов обаче не може да има успешна борба в Ирак без развитие на Близкоизточния въпрос, където трябва да се създадат условия за прилагането на "пътната карта". Същевременно важно е активизирането на "Квартета", на цялата международна общност за превръщането на мирния план в реалност.

Първанов отправи критики и към действията на многонационалните сили по възстановяване на Ирак, които изоставали по решаването на редица социални проблеми, по изграждането на инфраструктурата и т.н.

"Добре помня, че първият ни контингент и отчасти - вторият, постигнаха много в това отношение, с което предразположиха местното население," посочи той, но допълни още, че грешките на съюзниците, които се товарят върху плещите на всички участници в коалицията, са вече доста. "В частност ще кажа, че използването на тежка военна сила по отношение на свещени обекти пряко засяга религиозните чувства на мюсюлманите. И поне за района на Кербала ние не бива да допускаме такива," предупреди той.

Изводът на българския президент за обстановката в Ирак е, че тя недвусмислено показва, че военни действия не могат да заместят политически процес и има още много какво да се желае за едно по-резултатно участие на ООН във възстановителния процес на Ирак, въпреки резолюция 1546 на Съвета за сигурност, легитимираща коалиционното присъствие. Необходимо е и ново утвърждаване на ролята на ООН като инструмент без алтернатива за решаването на подобни проблеми, смята Първанов.

Първанов е за бързо, но не преждевременно изтегляне

Според държавния глава хоризонтът на присъствието ни в Ирак трябва да се определя в рамките на обща стратегия на многонационалните сили за достойно изтегляне.

За разлика от лидера на БСП Сергей Станишев, държавният глава не си позволи да определи кога точно трябва да се изтегли контингентът ни от Ирак.

В словото си при откриването на новия политически сезон в сряда лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че е безперспективна авантюра "безкрайното пребиваване" на военния ни батальон в Ирак и определи срок за изтегляне на силите ни до края на януари 2005 година след провеждането на парламентарните избори.

Военните ще решат дали да местят контингента

По повод нерешения въпрос за преместването на нашите бойци от база "Кило" на по-сигурно място във все още преустройващия се лагер "Лима" извън града, за което самият Първанов настоява, президентът обясни, че действително не можем да прехвърлим нашия батальон на "гола поляна", а работа на военното командване е да прецени кога преместването е възможно.

още

"Въпросът е не само кога, но и как да излезем от Ирак - без нови жертви, без компрометиране, а достойно - със съзнанието, че бойците ни са изпълнили с чест целите на мисията", посочи президентът. Същата позиция изрази в последните дни и министърът на отбраната Николай Свинаров, който изтъкна, че България ще изпълни докрай ангажиментите си в Ирак, и допусна, че може да ни се наложи да останем и след провеждането на парламентарните избори.

"Ние не можем да стоим вечно в Ирак. Не можем да стоим безперспективно, без ясни времеви параметри на това присъствие", каза президентът. Според него продължителността на престоя на българския контингент трябва да бъде функция на сигурността на бойците и да бъде свързана с резултатите от усилията по възстановяване на Ирак.

Аз съм за бързо, но не преждевременно връщане на нашите бойци, каза Георги Първанов. Той бе категоричен, че решения и дори дискусии по този въпрос под натиска на терористите са недопустими.

Президентът отправи упреци към участници в коалицията без да назовава имена на държави, които вече назоваха дата за изтегляне на войските си. Подобни заявки, за чувствително намаляване на силите и изтегляне направи Полша, в чиято бригада е българския контингент.

Първанов "не смята за силно" всяка от страните в коалицията да определя сепаративно дата за прекратяване на мисията. "Но съм убеден, че би било много силно, ако коалицията определи ориентировъчен срок, обвързан с изпълнението на конкретни цели и задачи", добави президентът.

Според него може и трябва да бъдат определени етапи на мисията, всеки от които да изисква потвърждаване на присъствието в съответната необходима форма. На този етап участваме с бойни части, на следващия може да се наложи трансформация на присъствието с акцент например върху инженерните, медицински и други части, посочи президентът.

По думите му провеждането на парламентарни избори в Ирак в началото на следващата година може да се окаже особено важен етап в развитието на страната и да наложи редуциране на присъствието на съюзническите войски, в това число и намаляване числеността на българския контингент в Кербала.

Споделяне

Още от България