Първанов с уж таен план за отстраняването на Станишев

Идеята е двамата да си направят отвод, да сложат фигурант начело на БСП и Първанов да е архитект на лява коалиция

Първанов с уж таен план за отстраняването на Станишев

Една от най-обсъжданите теми в левицата е "тайният план" на бившия президент Георги Първанов и приближените му за овладяване на лявото пространство след отстраняването на Сергей Станишев от лидерския пост в БСП.

Както е известно, в началото на тази седмица Първанов публично обяви, че ще се кандидатира за председател на партията. Станишев отвърна, че кандидатурата му е неприемлива и да да се разбере, че ще си защитава поста.

Както обикновено, медиите захапаха темата и от няколко дни се коментира кой от двамата ще спечели, кой е по-добър, какви са разделителните линии в БСП и пр.

Истинският замисъл на стратега Първанов, известен и с агентурния си псевдоним от ДС "Гоце", обаче не бил толкова елементарен, твърдят социалисти. В действителност той не искал да стане председател на БСП, какъвто беше преди избора му за президент през 2001 г., и да се занимава с тривиални и отнемащи време организационни и партийни дела. Планът му да се кандидатира за председател на БСП целял само и единствено да принуди Станишев да се откаже от поста, след което начело на партията да бъде избран млад и непознат лидер, а самият Първанов да е истинският неформален лидер на широка лява коалиция, която да го издигне за премиер.

Какъв е сценарият за случване на този план? Самият конгрес на БСП, насрочен за месец май, да протече по такъв начин, че Станишев сам да си направи отвод и да се разчисти терен за избор на трети човек.

Тъй като Станишев, независимо от всички досегашни изборни поражения, настойчво отказва да отстъпи лидерския пост, той трябвало да бъде заставен да направи това от хора с авторитет, които са доказали, че милеят за БСП и нейното единство. Такъв е Стефан Данаилов – Ламбо, който с истинска страст и убеденост се притече на помощ преди президентските избори и сам предложи да е кандидат за вицепрезидент, за да помогне на не толкова харизматичния кандидат за президент Ивайло Калфин.

Както в бляскавия драматругичен жест с писмото към БСП в онзи момент, така и на предстоящия конгрес, от Ламбо се очаква да излезе с емоционална и затрогваща реч пред делегатите и да апелира към Станишев и Първанов да се откажат от лидерския пост, за да съхранят БСП.

Това са “свободни съчинения”, бе първият коментар на Стефан Данаилов пред Mediapool по повод "тайния" сценарий. От думите му обаче стана ясно, че той досега е правил не един опит за помиряване на позициите на бившия президент и бившия премиер. “Не знам какъв ход ще предприема на конгреса, но предполагам, че думите ми ще са остри”, заяви Данаилов.

Според депутати обаче е доста вероятно именно Ламбо да призове Станишев и бившия президент да се откажат от битката, защото изходът за партията от този “двубой” ще бъде разцепление, който и да оглави формацията.

Очаква се такива призиви да отправят и други делегати, чиито слова обаче едва ли биха прозвучали толкова убедително, колкото Ламбо.

Вероятната реализация на идеята ще стане като след подобен призив за оттегляне на "двамата големи", Първанов пръв реагира и последва “съвета”. По този начин според приближени до президента, той ще постави опонента си в патова ситуация.

По-нататък “тайният” план на Първанов предвиждал оглавяването на партията от трети човек, тип “пионка”, който да бъде умело ръководен зад сцената. “Именно затова Драгомир Стойнев е лансиран толкова много в последно време от групата около президента”, обясниха социалисти.

Приближените на Станишев пък не са особено наясно как ще реагира техният фаворит. Но пространно обясниха, че са наясно с плана и той едва ли ще сработи точно в този му вид. “Не знам дали Първанов има достатъчно смелост да направи това, защото винаги стои ситуацията лидерът да не се откаже и тогава разделени, или единни, той ще е председател”, обясниха депутати.

Запознати твърдят също, че бившият президент не иска толкова председателското място в социалистическата партия, колкото да е "плеймекър" на лявата коалиция и да бъде издигнат за министър-председател.

“Ако начело на БСП е млад и неориентиран човек, без особен авторитет, Първанов някак ще бъде припознат като естествен лидер на партията и бъдещ премиер, при евентуална изборна победа”, твърдят социалисти.

Според тях бившият президент се изживявал като “шапка” на партията. “Той иска да прави нови коалиции, политики и изобщо да управлява над лидера.”

За подобни амбиции Първанов даде заявка още по време на президентския си мандат, когато на една от пресконференциите си обясни как партиите трябва да добият нов смисъл, а формулата Коалиция за България вече е изчерпана и трябва да се мисли за нова.

"Новото" в "новата формула" би трябвало да е най-вече лидерът ѝ. Това щяло да се случи на базата на сегашната Коалиция за България, като най-вероятно бъдат привлечени някакви други организации като тези в провалилия се проект на Първанов "АБВ".

В понеделник бившият президент най-сетне официално заяви, че възнамерява да се кандидатира за лидер на БСП. Това се случи година след като се появи първата неофициална информация за това от приближени до него партийци, след като замря планираният като управленски проект АБВ.

Ден по-късно, във вторник, лидерът на БСП Сергей Станишев, който досега коментираше Първанов само във функцията му на държавен глава обяви, че въпреки признателността му към президента за създаването на Тройната коалиция, смята кандидатурата му за “неприемлива”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?