Първанов с визия за здравеопазването “при бъдещото управление на левицата“

Доскорошният президент Георги Първанов, който ще атакува лидерския пост в БСП с идея един ден да стане премиер, използва вихрещите се скандали в здравеопазването, за да сподели възгледите си за развитие на сектора при “бъдещото управление на левицата“. Той изложи позицията си по време на дискусия с участието на представители на Медицински университет-Плевен и здравни заведения от региона.

При бъдещото управление на левицата здравеопазването трябва да се превърне реално, на дело в национален приоритет. Да се отделят необходимите ресурси за гарантиране на неговото реално функциониране, съобразно доходите на хората и условията в отделните населени места. До края на десетилетието финансирането на здравеопазването да достигне до 8% от БВП, чрез включване на допълнително доброволно частно здравно осигуряване и разделяне на настоящия здравен пакет на две части – една, финансирана от задължително здравно осигуряване и втора, финансирана от доброволно допълнително осигуряване“, заяви Първанов.

Според него преди да се дискутира да се въведе ли доплащане на здравни услуги, трябва да се направи анализ и оценка на разходите в системата. “Едва тогава да се прецени и дали процентът на здравна вноска е достатъчен или не. Необходимо е също така да се реши стоящия от години проблем с неосигурените лица. Да се въведат по-строги изисквания и контрол на входа при ползване на здравни грижи“, смята Първанов.

Според Първанов във всеки от шестте региона за планиране трябва да се изгради по една високотехнологична болница, във всяка област да има по една държавна болница, “съобразена с конкретните условия и реалности в общините и областта“ и във всяко населено място над определена граница да има център за доболнична помощ, който да изпълнява и функции, свързани с профилактиката и превенцията на заболяванията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?