Първанов съгласен “Газпром“ да вземе вътрешните тръби на България

България не възразява срещу влизането на “Газпром“ в нейните вътрешни газотранспортни мрежи, заяви в петък президентът на България Георги Първанов на среща с главните редактори на водещи руски медии, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Съгласието не засяга транзитните мрежи и главните газоразпределителни системи, които са собственост на “Булгартрансгаз“, а по-скоро е благословия за изтласкването на дъщерната на “Газпром“ компания “Овергаз Инк.“, която държи най-голям дял от газоразпределителната и газоснабдителната мрежа според лицензиите по територии, издадени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Ние сме готови за преки контакти с “Газпром", каза Първанов. "Уверен съм, че при сериозни преговори с “Газпром“ ще съумеем да намерим варианти за влизането ѝ в газотранспортната система на България. Уверен съм също, че “Газпром“ има достатъчно механизми за оказване на влияние, за да придобие от “Овергаз Инк.“ дела ѝ в газоразпределителните мрежи", посочи Първанов.

Не е изключено “Газпром“ да поиска от българските власти директен достъп до пазара на дребно и дори е възможно увеличение на дела му на вътрешния пазар в сравнение със сегашните позиции, пише "Время новостей".

"Ние трябва да сме убедени, че “Газпром“ ще има постоянен интерес за участие в разпределителните мрежи", е казал още българският президент.

Такъв интерес вече бе заявен от вицепрезидента на “Газпром“ Александър Медведев, който при посещението си в София през януари заяви, че “Овергаз“ трудно може да се определи като посредник, тъй като той участва в борда ѝ и досега дружеството е инвестирало в развитието на газопреносната мрежа на страната над 300 млн. лв. и е изградила над 2 хил. км тръби. Тогава той дори покани “Булгаргаз“за акционер в “Овергаз“, но офертата бе отхвърлена от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

На фона на тогавашните изявления, сега “Газпром“ показва обръщане в позицията си към "Овергаз" на 180 градуса.

Според публикация на руското издание “Время новостей“, руският газов монополист вече взел принципно решение за изхвърлянето на “Овергаз Инк“ от схемата за доставки за България. "Овергаз" отговаря за 70 на сто от доставките.

Според високопоставен източник на изданието предстоят преговори по юридическите и търговските нюанси за прехода към директен договор между “Булгаргаз“ и “Газпром експорт“ - дружество, което е 100% собственост на "Газпром" и чрез което София смята, че ще има директен договор с доставчика.

Фактически става въпрос за повторение на съдбата на “РосУкрЕнерго“, която допреди газовата война между Москва и Киев обезпечаваше доставките на руски газ в Украйна, коментира изданието.

То посочва, че “атаката на българските власти е насочена срещу "Овергаз". Частните собственици не устройват днешното ръководство на страната“.

В същото време на правителствено ниво не са посочвани персонални забележки срещу “Овергаз“, а е отбелязвано, че са против тримата доставчика – плюс “Винтерсхал“ и “Газпром експорт“, който има минимални доставки за България.

Преди визитата в Москва изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов каза, че финалното предложение към “Газпром“ е един договор с “Газпром експорт“.

Съдбата на договора с другото контролирано от “Газпром“ дружество доставчик на газ в България – “Винтерсхал“, обаче не се коментира, пише “Время Новостей“.

Освен че внася в България 2.5 млрд. куб. м от необходимото потребление от около 3.4 млрд. куб. м и го препродава на държавната компания “Булгаргаз“, “Овергаз“ реализира около 10 на сто от газа на вътрешния пазар на дребно чрез собствените си газоразпределителни мрежи, отбелязва “Время Новостей“. Според изданието още не е ясно как се се уреди въпросът с частните дребни акционери в “Овергаз“, единият от които е шефът на компанията Сашо Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес