Първанов, Сакскобургготски и руският посланик представиха патриотична книга

Юрий Исаков и Симеон Сакскобургготски, сн. БГНЕС

Вторият том на книгата "Руските паметници от Освободителна война 1877-1878 г.” бе представена в сряда от историка академик Георги Марков, а събитието събра на едно място отбрано общество от бивши и настоящи политици, депутати и бизнесмени, повечето от които явно или неафиширано клонящи към левите идеи. Сред гостите бяха доскорошният президент Георги Първанов, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, депутатът от БСП Румен Петков и пловдивският бизнесмен Георги Гергов - близки до Първанов, руският посланик Юрий Исаков, шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, дипломати, учени и общественици.

“Българинът има изострено чувство за историческа памет...Нашите отношения с Русия и всички страни, които днес са наследници на тогавашната Руска империя, не бива да са подвластни на конюнктурата. Нашите отношения са скрепени с кръвта на загиналите воини – от Шипка, през Плевен, Стара Загора и навсякъде по тези свети бойни места“, каза по време на представянето Георги Първанов. Той е автор на предговора към първия том на книгата, а Симеон Сакскобургготски е автор на предговора към втори том заедно с княз Николай Романов. Книгата е събрала справочни материали и фотографии за всички паметници на героите от Руско-турската война в България.

Съставителят на книгата Татяна Узунова от дизайнерско студио “Витамин Арт” благодари на руския посланик Исаков, на почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, на Румен Петков, на директора на “Лукойл“ Валентин Златев и на компаниите, които са помогнали за излизането на книгата.

"Вашето уникално издание показва, че паметта и делото на българи и руси не са забравени, а техният подвиг не е подвластен на времето. Поздравявам ви за вашия труд и ви благодаря за усилията, които се вложили, защото народ, който помни миналото си, той винаги има бъдеще", се казва в поздравлението на премиера Бойко Борисов по повод излизането на сборника.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?