Първанов се нахвърли на кабинета "Станишев" заради "Белене"

Кандидатът за лидер на БСП нарочи Овчаров за виновен за цената на централата

Първанов се нахвърли на кабинета "Станишев" заради "Белене"

Битката за надмощие в БСП навлезе в нова и неочаквана фаза на ожесточение, в която противниците си оспорват кой е бил най-голям и истински привърженик на АЕЦ "Белене" и руските ядрени проекти. Бившият президент Георги Първанов, прочул се с Големия шлем от три енергийни договора, подписани с Владимир Путин, нападна правителството на Сергей Станишев и първия му енергиен министър Румен Овчаров за цената на АЕЦ "Белене".

Така актуалната тема за закриването на проекта за втора ядрена централа бе енергично впрегната в личната битка на Първанов за завземане на лидерския пост в БСП.

Пред БНТ в петък сутринта Първанов защити изграждането на централата, което е правил винаги, и изрази надежда, че обявеното спиране на проекта няма да е окончателно.

Той обаче не се задоволи с критика към решението на Борисов и на сегашното правителство за отказ от АЕЦ "Белене", а атакува и предишното правителство, което се ръководеше от настоящия му партиен конкурент за лидерския пост в БСП Сергей Станишев. За мишена му послужи енергийният министър от първата половина на мандата на кабинета "Станишев" Румен Овчаров.

Първанов призова "някой" от предишното правителство да бъде наказан заради цената на проекта "Белене".

"Грешка е, че се прие при тройната коалиция индексацията на цените да бъде по Евростат-България, а не по Евростат S27. Ескалация, която наистина даваше доста по-ниска цена - с това, което е прието на времето, цената се увеличава с близо един милиард. И трябва да има виновни. Трябва някой да бъде наказан за това. Трябва някой да проследи по веригата кой е подписал договора", каза Първанов, визирайки Овчаров, който подписа съответното споразумение с руската страна. Първанов не назова името на "виновника", но каза: "Кой и защо е виновен за това, не мога да кажа".


БСП започва обречени консултации за "енергиен" вот на недоверие към кабинета

БСП стартира предварително обречени консултации за вот на недоверие срещу правителството заради отказа му от АЕЦ "Белене". Социалистите искат оставката на кабинета "Борисов" за провал в сферата на енергийната политика, обяви депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров.

Още

Първанов и Овчаров никога на се били в един лагер в БСП, защото и двамата се конкурират в лобирането за руските енергийни интереси в България. Овчаров не бе в добри отношения и със Станишев, но в последните месеци застана зад него в надпреварата за лидерския пост в партията.

В петък Първанов повтори идеята си за иницииране на референдум за АЕЦ "Белене". "Готов съм да вляза в преговори и с други партийни структури и да направим подписка за референдум по тази идея. През 2011 г. предложих да има такъв референдум, но това беше отклонено от всички парламентарни формации. Може би, защото не беше ясно, че бъдещето на "Белене" е толкова фатално предопределено”, каза той.

Настоящият президент Росен Плевнелиев обаче вече се обяви срещу евентуален референдум за АЕЦ "Белене", за какъвто беше споменал премиерът Бойко Борисов.

Проектът “Белене”, “Бургас-Александруполис”, “Южен поток” – т.нар. Голям шлем претърпя провал. Но дори само да остане “Южен поток", това също е Голям шлем, защото става дума за стотици милиони такси, които ние получаваме само от факта, че през България минава една тръба. Искрено съжалявам за провала на другите два проекта, каза Георги Първанов в петък пред БНТ.


“Аз не бих искал да изразявам чувства в този случай, но наистина за мен е очевидно, че Борисов “дърпа шалтера на държавата”, допълни той.

"От моя гледна точка, а и на левицата, този проект не бива да се приема като окончателно затворен. След година и половина, ако имаме лявоцентристко управление, БСП трябва да запише като точка 1 в енергийната си политика – възобновяване и възстановяване на АЕЦ “Белене”, заяви Първанов, чиято цел се предполага, че е да стане министър-председател и затова сега иска да оглави левицата.

Мисля, че съм доказал, че съм последователен човек и политик. Досега смятах, че най-доброто за един държавен глава е да остане извън оперативната политика след края на мандата си. Но гледайки какво става в държавата, а и в БСП, аз имам самочувствието, че там бих могъл да помогна и това обяснява моето завръщане”, каза той.

Първанов коментира, че е постигнал достатъчно в БСП. Бил помогнал на партията в тежка ситуация, извеждайки я на печеливши позиции. “Но мисля, че с авторитета, знанията и опита си, които имам, бих бил полезен. Всеки, който би могъл да бъде полезен, трябва да влезе в играта. Аз съм бил винаги човек, който обединява. Аз създадох нова левица, най-голямата коалиция в България. И досега Коалиция за България си остава най-голямата и ефективно действаща коалиция”, подчерта бившият държавен глава.

На въпрос как оценява борбата за лидерския пост със Сергей Станишев, Първанов отговори: “Има едно състезание, конкуренция на идеи, на политики”. За клипа, в който със Станишев се дуелират и Станишев печели с крилатата фраза "Не съм архар", той отказа коментар.

Аз две неща бих искал да кажа – намирам за не много уместно и сдържано оценявам това в такава драматична ситуация за държавата. Второ – виждам, че авторският колектив е същият, който засече предизборната кампания на БСП през 2009 г. Очевидно е, че този, който е поръчал тогава клипа, и сега стои зад подобна постановка. Сигурно има някои пари, които са останали зад проектите за подобряване на България и те трябва да се изразходват”, заяви Първанов, включвайки се в кампанията на ГЕРБ срещу Станишев и спътницата в живота му Моника Йосифова, разследвана по т.нар. афера "Хохегер".

Както се очакваше, обаче, клипът с дуела е засегнал Първанов. “Аз не съм казал нито една дума и срещу мен се сипе един много тежък огън от момента, когато декларирах, че съм готов да участвам в надпреварата за лидер на партията”, отбеляза той.

И скастри журналистката от БНТ, която напомни, че е нарекъл Сергей Станишев “човек без характер”.

"Мерете си приказките, когато ме цитирате. Ще ви припомня какво казах. На журналистически въпрос за оценката на работата с различните премиери казах, че Станишев израсна и е един от интелигентните премиери”, каза Първанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България