Първанов се опасява от натиск върху кметове

Наближават кметски избори и много се опасявам, че върху сегашните кметове ще има натиск по всички възможни начини, опити за тяхното дискредитиране, нещо което не бива да се допуска, каза президентът Георги Първанов в сряда.

Държавният глава, който е на посещение във Варна по повод 90-та годишнина от основаването на Икономическия университет в града, посочи, че е "много важно престъпността да бъде респектирана, но без този процес да води до нарушаване на гражданските права".

По думите му полицейските акции трябва да се преценяват поотделно и според резултатите.

"Все още е рано за оценки, нека операциите минат през прокуратурата, през съда и тогава ще може да се прецени ефективността им", каза президентът.

Това е поредното изказване на президента Георги Първанов през последните дни. Във вторник държавният глава директно нападна премиера Бойко Борисов за връзки с Алексей Петров. В отговор Борисов заяви, че няма да коментира думите на "човек, който използва президентската институция за реализацията на нов политически проект и в устрема на този свой замисъл се конфронтира всеки ден с правителството по каквито се сети теми”.

В сряда Първанов коментира думите на премиера, като посочи, че неговият проект е стратегия "България 2020".

"Това е политиката, която трябва да заложим за изход от кризата, така че страната да бъде силна, убедителна, да скъси дистанцията между нас и европейските сили в т.ч. и с тези, които са средно равнище, защото в момента тенденцията е обратна", каза Първанов.

Изработването на стратегия "България 2020" е самоинициатива на Първанов, която той лансира, обвинявайки изпълнителната власт, че не е готова с българската позиция по стратегия "Европа 2020". За да осъществи идеята си, Първанов обяви, че ще проведе серия от дискусии в страната, като такава вече се проведе за здравеопазването.

Споделяне

Още от България