Първанов се оплака, че депутатите неглижирали социалните му виждания

Президентът Георги Първанов подписа в петък указа за обнародване на промените в закона за отбраната, след като първоначално го върна със забележки за орязването на правомощията му на главнокомандващ и на част от социалните привилегии на военните.

Депутатите се съгласиха да върнат подчинеността на най-висшия военен – началника на отбраната - на държавния глава. Те обаче отказаха да възстановят възможността военнослужещите да купуват апартаменти от ведомствения фонд на министерството след определен брой години служба, както и фиксираният срок, в който да бъдат изплащани предвидените като обезщетение при пенсиониране на военните 20 заплати. Така в закона окончателно отпадна 45-дневния срок за изплащане на обезщетенията, като редът и условията за това ще бъдат определени с акт на министъра на отбраната.

"Президентът на републиката не може да повлияе повече на съдържанието и на философията на този закон, защото такава е изричната конституционна постановка. Той, обаче, като пряко избран от народа държавен глава и като върховен главнокомандващ, не може да се съгласи с ясно изразеното неглижиране на социалния фактор в политиката на държавата в областта на националната сигурност", се посочва в позиция, разпространена в петък от прессекретариата на Първанов.

Основните мотиви на министерството на отбраната да предложи тези промени бяха окаяното финансово състояние на ведомството заради орязания бюджет и тежкото наследство от тройната коалиция, за които президентът като върховен главнокомандващ би трябвало да е добре информиран. Според военния министър Аню Ангелов съобразяването с всички мотиви на президента би спряло военната реформа и би вкарало самия него в перманентно закононарушение.

"Приетият вчера закон неглижира позицията на държавния глава, изразена в мотивите за връщането му. Народното събрание категорично не възприе необходимостта от запазване на такова ниво на социална осигуреност на военнослужещите, което да компенсира макар и частично ограничените им със закона граждански права", се посочва още в изявлението на президента.

По време на дебатите при повторното разглеждане на закона в пленарната зала депутатите категорично не се съгласиха със социалните мотиви на президента и дори си позволиха да го обвинят в популизъм. В рамките на обсъжданията бе припомнено и за разграбването на министерството през последните години. Красимир Велчев от ГЕРБ обясни липсата на средства в МО със скандалните заменки на имоти и продажба на имущество в периода 2002 -2009 година.

В становището на президента се посочва, че тежестта на реформата във въоръжените сили ще бъде понесена не от изпълнителната власт, а от хората в отбраната.

"Президентът смята, че това е допълнителен демотивиращ фактор за постъпване и оставане на военна служба, с което ще бъде затруднена и реформата в армията", се посочва в изявлението.

Споделяне

Още по темата

Още от България