Първанов се отметнал от обещанието пред МО да пусне военния закон

Първанов се отметнал от обещанието пред МО да пусне военния закон

Само дни преди да обяви решението си за вето върху промените в закона за отбраната, президентът Георги Първанов е заявил пред цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната (МО), че въпреки някои несъвършенства, законът е добър и той няма да го връща. Това съобщиха пред Меdiapool отлично информирани източници, като уточниха, че държавният глава и върховен главнокомандващ е дал това обещание пред около 150 души, присъстващи на закритото заседание (сбор) на Началника на отбраната.

Именно на заявлението, дадено от президента, се е дължала и демонстрираната сигурност от бившия министър на отбраната Николай Младенов и неговия наследник Аню Ангелов, че Георги Първанов ще пусне закона. 

Президентът не даде и никакъв публичен сигнал за несъгласие с обсъжданите и след това гласувани от парламента корекции в закона, за разлика от миналата година, когато предварително разкритикува тогавашния проект и заплаши с вето.

Решението на Първанов да върне закона бе договорено в понеделник с премиера Бойко Борисов, който с лека ръка отмени свършеното от министрите и депутатите си, обяснявайки, че поради заетост не бил запознат с гласуваните промени.

Мотивите на президента са, че промените орязват правомощията му като главнокомандващ, а и допускат да се разсрочи изплащането на обезщетенията на военнослужещите при пенсиониране.

Той не е съгласен и с отпадането на възможността военните да купуват апартаменти от фонда на министерството след определен брой години служба.

Военният министър Аню Ангелов заяви в сряда, че "няма нищо драматично" във ветото на президента Георги Първанов, но ако част от исканите корекции бъдат направени, това би означавало "да ме вкарат перманентно в съда" и да спре реформата в армията.

Борисов и Първанов се разбраха в закона да бъдат върнати текстовете, според които най-висшият военен, началникът на отбраната, отново ще бъде подчинен и на президента, освен на министъра. Предвидено е да отпадне 45-дневният срок за изплащането на обезщетенията на военните при пенсиониране в размер на 20 заплати.

Промените осигуриха възможност тези обезщетения да се изплащат при условия и ред, определени с акт на министъра на отбраната и 45-дневният срок да не е задължителен. Това се наложи заради тежкото финансово положение на армията, за което президентът като върховен главнокомандващ би трябвало да е добре информиран.

Аню Ангелов коментира още, че ако бъде върнат текста, регламентиращ 45-дневния срок, " ще бъде изключително трудно".

"При тези финансови възможности, които имаме, означава да ме вкарат перманентно в съда, тъй като аз няма да мога да изпълня този срок. Става въпрос за милиони левове. Въвеждането на такъв срок означава да спрем всякаква реформа, включително и в администрацията, която е изключително раздута", посочи военният министър.

Той съобщи, че МО ще предложи този срок да бъде шест месеца.

"Това, което сме записали, и което одобриха народните представители, е да оставят с акт на министъра на отбраната да се определи редът на изплащане. Не става въпрос за години. Става въпрос за отлагане във времето до 6 месеца", заяви министърът.

Въпреки демонстрираната активност на Георги Първанов в защита на своите права като главнокомандващ, както и на придобивките на военнослужещите, до момента той не е взел отношение по нито един от проблемите, довели армията до това окаяно състояние. В това число и спрямо корупционни сделки за модернизация, и за липсата на по-сериозни реформи, които да повишат качествено боеспособността на армията.

"Силно се надявам, че не само депутатите на ГЕРБ ще ме подкрепят, а ще ме подкрепят и депутати от други парламентарни групи, които имат държавнически подход по този въпрос”, заяви Ангелов.

Той отбеляза още, че единственото, което е казал до момента премиерът Бойко Борисов е, че не приема да се отнемат правомощия на президента по средата на мандата, но не е коментирал изплащането на обезщетенията.

Ангелов допълни, че ще бъде законово регламентирана възможност военнослужещите да могат да купуват апартаменти след 3 години служба, както държавните служители.

"Това е възможност, не е право. МО няма да купува жилища, за да ги продава. Това е дейност на частните фирми. Такава дейност МО не може да продължава да извършва", отбеляза Ангелов. Съгласно сегашния закон военнослужещите получават правото да закупят ведомствено жилище на преференциални цени след 15 години служба.

Аню Ангелов съобщи още, че през септември ще внесе в Народното събрание Бяла книга за отбраната, която ще определи развитието на сектора през следващите пет години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?