Първанов ще спасява "Белене" с референдум, Борисов ще се бори за цената

Първанов ще спасява "Белене" с референдум, Борисов ще се бори за цената

Президентът Георги Първанов съобщи в петък, че ще инициира референдум "за" или "против" изграждането на АЕЦ "Белене". След като обвини правителството на Бойко Борисов, че е "прогонило" стратегическия инвеститор RWE, той настоя да бъде намерен нов инвеститор и заяви, че се стигнало до "срив в енергийната дипломация" с изявленията за оттегляне от трите големи руски енергийни проекти.

Право на президента e да инициира референдум за съдбата на АЕЦ "Белене", коментира премиерът Бойко Борисов, но отново изтъкна, че всичко зависи от това колко ще струва централата.

"Вместо да се опитваме да лобираме за чужди интереси, най-добре е всички да се обединим около българския интерес. Да има атомна централа, но по възможност на ниска цена – това е българският интерес. От тока, който тя ще произвеждаq държавата да печели", каза още Борисов пред репортери в парламента, малко след като приключиха неговото и на президента Първанов интервюта съответно в Нова тв и бТВ.

Първанов: "Белене"е стратегически, български, антикризисен проект

В момент, когато западни анализатори виждат преориентиране на България от Русия към САЩ и се аргументират с изявления на Борисов от миналата седмица за оттеглянето на страната от руските енергийни проекти, Първанов обяви, че АЕЦ “Белене“ е стратегически проект както от гледна точка на излизането от кризата, така и от гледна точка на визията дали България смята да развива ядрена енергетика.

В каузата за спасяването на "Белене" се включи и лидерът на БСП Сергей Станишев, който направи изявление в парламента, преповтарящо в общи линии тезите на Първанов.

Преди това президентът подчерта, че "Белене" е български проект, независимо, че оборудването и строителството в централата ще е руско. Той отхвърли като спекулация твърденията на Борисов, че централата ще струва 26 милиарда и обяви, че максималната възможна цена е под 8 млрд. евро, при базисна цена 3.9 млрд. евро.

Той не каза откъде смята, че може да се осигури финансиране, след като единственият интерес в момента към централата е на руснаците.

Ние имахме стратегически инвеститор, "правителството го прогони с тези свои колебливи, да не кажа негативни, внушения", каза Първанов.

Той пропусна да отбележи, че колебанията на немския концерн RWE, избран за партньор на НЕК в проекта "Белене", се появиха още при правителството на тройната коалиция и невъзможността да се осигури финансиране, след като дори Станишев не посмя да рискува с предложения от Москва кредит.

Не бива да се чака стратегически инвеститор, "ние трябва да го намерим", заяви Първанов пред бТВ, без да спомене факта, че правителството обяви конкурс за консултант, който да направи нов модел на проекта "Белене" и да търси такъв инвеститор.

Освен това, при всяко свое посещение в Европа, премиерът Борисов и ресорните му министри непрекъснато подканят за участие на европейски компании във втората атомна централа у нас.

Първанов посочи, че след като се направи централата, България щяла да спечели от нея 10 пъти повече.

Руснаците са ни братя, но това си е пари, нашите пари

"Аз много искам да стане този проект, но при ясни финансово-икономически показатели", опонира Борисов. Първото нещо, което ни тревожи, е цената, посочи той. Първоначалната цена от около 4 млрд. евро е добра, "но като всеки мнителен човек, мога да са си задам въпроса как нашите два реактора струват по два милиарда евро, защото са два хилядници, а турските излизат по 6.5 милиарда евро единия", изтъкна Борисов в интервюто си пред Нова телевизия.

Той обърна внимание на т.нар. ескалационна надбавка, съгласно оценката, направена от консултанта "Уорли Парсънс". Като се добавят тези индекси и надбавки, цената на "Белене" излиза 7-8 милиарда нагоре, каза Борисов.

"Считам, че руската страна ме разбира. Те не биха били будали, ако ние искаме да им продадем нещо такова, каквато цена им кажем, такава да приемат, затова ние, точната дума е се пазарим, водим преговори. Искам за всяка една цена и аз съм убеден, че от тези цени, особено тук в договорни отношения с архитект-инженера, с финансовия консултант, поне с по 300 милиона евро може да се свали цената на всяко едно от тях. На мен не ми е все едно 300 милиона евро дали българинът ще даде повече или по-малко и къде ще отидат, затова искам да изпиля, е точната дума, цената на този проект до възможния минимум, ако тръгне и стане, за да може да е рентабилен", заяви Борисов.

Другият проблем е електрическият ток, който произвежда тази централа, да има къде да го продадем, да има себестойност, така че нека да ни оставят да водим преговорите така, че да са изгодни за България, допълни той.

"Аз няма да направя като предишните, за да заробя държавата с още пари. Или ще я направим (АЕЦ "Белене"-бел.ред.), така че да бъде прозрачна, ясна и да знаем, че като дадем толкова пари с европейски проект, в европейската енергийна сигурност, що против руснаците - точно обратното приятели са ни, братя са ни, християни сме, но това си е с пари и това са нашите пари", каза премиерът.

Като добър дипломат президентът да извади 7 милиарда

В отговор на президентските обвинения за срив на енергийната дипломация, Борисов каза: "С цялото ми уважение към него, да извади той 7 милиарда, да ги даде, за да бъде добър дипломат, аз няма да го направя".

Според него при един евентуален референдум много важни са медиите - "ще отидете, ще им покажете гьола и ще видят за какво гласуват, колко пари са дали досега".

Борисов обаче е убеден, че правителството ще реализира проекта.

"Аз съм убеден, че ние ще го направим, ще го направим по-евтин, ще го направим така, че да има на кого да продаваме електрическия ток с договор предварителен и тогава има смисъл".

Конкурсът за "Белене" направен, за да спечелят руснаците

Освен това той каза, че ще бъде удължен животът на V и VI реактор в "Козлодуй", освен това там може да бъде направен и нов VII реактор, но по европейска технология.

По думите му конкурсът за "Белене” е "абсолютно проведен така, че да може да се спечели от руските реактори" и това е направено "умишлено".

Първанов от своя страна няма съмнение, че при един референдум българите ще подкрепят проекта "Белене", припомняйки предишно социологическо допитване, в което близо 80% са подкрепили изграждането на трите съвместни с Русия енергийни проекта.

Първанов не смята, че реализацията им е в противоречие с ангажиментите на България в ЕС и НАТО, защото, когато сме били приемани в тези организации, никой не ни питал какво правим с тези енергийни проекти. "Те не са били залог за нашата цивилизационна ориентация, така да се каже", поясни той.

Той не каза кога смята да инициира референдум за "Белене", първо щял да проследи действията на правителството.

Конспиративни методи с цените на газа

По повод исканията на Русия за повишение на газовите цени с 30%, Борисов посъветва за това да бъде питан Румен Овчаров от БСП, който сключи договора с "Газпром".

"За да ни постави на колене сега при преговорите с Русия. Или правете това, или затваряме газа. Вижте, това са, бих ги нарекъл дори конспиративни методи, но те никога няма да си ги признаят. Те ще ги отричат, те ще кажат глупости, не е така", разясни премиерът.

"Комунистите са царе на подривните дейности...Те знаеха какво са направили и знаеха, че ще дойдем ние и затова подреждаха всичко така, да се случи по този начин", добави той.

Президентът да дойде с "Големия шлем" в Бургас

Във връзка с анонса на премиера, че България се отказва от проекта за изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис", президентът заяви, че Борисов с изказванията си предрешава екологичната оценка за проекта, която се очаква, а и не се действа правилно от гледна точка на постигането на евентуална по-голяма печалба за страната. По думите му, ако България иска да си вдигне печалбата за проекта, е можело да поискаме смесена фирма, която да транспортира петрол през Черно море.

Борисов от своя страна отвърна, че се чака международна екологична оценка, която според него ще е отрицателна.

"Толкова години не се е случило нищо по този проект, защото, ако някой отиде сега с багерите в Бургаския регион да започне да поставя тръби, просто хората ще го бият с камъни и всички сме наясно, че това там няма да го позволят хората да се случи. Всички сме наясно, че след Мексиканския залив много, много еколозите ще бъдат в пъти по-внимателни, когато пускат петрол в едно малко пристанище каквото е Бургас, в едно бурно море, каквото е Черно море, и аз съм казал, че "Бургас-Александрупулис” най-вероятно няма да получи международна екологична оценка и няма да стане, защо трябва да храним някакви празни надежди? Да не говорим, че със сигурност няма да има и петрол за тази тръба, но това надали колегите от Русия ще си го признаят или гърците, че няма да имат пари да го направят. Приемаме, че чакаме международната екологична оценка и тогава говорим на тази тема, но аз съм убеден какъв ще е изходът и съм бил и честен с избирателите в Бургас, и с хората", изтъкна Борисов.

По повод изказванията на Първанов отреди две години за "Големия шлем" с подписаните три големи енергийни проекта с Русия, премиерът посъветва президента "Да отиде да го каже за големия шлем в Бургас на площада, да го посрещнат хората".

"Ескалационна надбавка” - там са заложени комисионни и далавера

Борисов се изказа и за хидровъзел "Цанков камък" - "един проект, който е за много малко, 80 мегавата, ще излезе около един милиард лева, един проект, който ще се изплаща, примерно, 1000 години".

"Нужен ли ни е такъв проект? Категорично, не, отговорът е категорично не. Но този проект е започнал със сравнително добра цена от около 130 милиона евро и след това има една вълшебна думичка, казва се "ескалационна надбавка”...Защото, според мен, там са заложени комисионни и оттам става далаверата."

"Знам, че примерно, Доган два милиона е взел хонорар само от този и то не от "Цанков камък”, а от други подобни проекти", каза Борисов.

"Макар, че що за морал", продължи той. "Да и аз сега мога да отида и да се договоря за комисионни с всеки, който ще дойде да инвестира в България. Да кажа, ами да, аз съм се договорил и да си ги впиша в декларацията, но както и да е. Това в случая е пикантерия, не е особено важно. И затова, ние всичко това сме го дали на прокурор и чакаме да се повдигнат обвинения", каза министър-председателят.

"Южен поток"

В същото време Първанов отново предупреди, че "с това демонстративно поведение, неглижиране на партньора ни (Русия -бел.ред.) от страна на правителството, има опасност ние да загубим и третия голям проект – участието си в "Южен поток”"

Първанов обърна внимание, че има постигнати договорености с Азербайджан, Туркменистан и Египет за доставка на природен газ и "ако изградим отсечката Димитровград-Комотини, можем да внасяме 1 милиард куб.м. газ от Азербайджан на другия ден буквално през Турция".

"Можем да внасяме, ако развием този проект, по който правителството, слава Богу, работи, след като се договорихме с президента Алиев, за пренос на компресиран газ през Черно море. Това са четири, а защо не и повече милиарда, с които не само ще имаме гаранция за нашата сигурност, но бихме могли и да изнасяме", каза Първанов.

Борисов обаче декларира, че с "Южен поток” нямаме проблем. "В момента преговаряме с руснаците старите тръби, които са 100% български, какво да ги правим. Ще минава ли газ, няма ли да минава, ще ги ползваме ли или не. Просто това са чисто търговски преговори и всяка една от страните гони своя интерес", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?