Първанов щял да е "много по-полезен" президент, ако имал повече правомощия

Генерал Радев се скри. Корнелия Нинова приватизира кандидатурата му

Първанов щял да е "много по-полезен" президент, ако имал повече правомощия

Лидерът на АБВ Георги Първанов се саморекламира като "много по-полезен" президент на България при евентуална промяна в конституцията, която да засили правомощията на държавния глава.

Подобна теза изрази неотдавна и премиерът Бойко Борисов, обяснявайки, че не би се кандидатирал за президент, тъй като този пост има твърде малко правомощия.

Изявлението на Първанов пък идва веднага след обрата по оста БСП – АБВ по отношение на съвместната номинация на бившия командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев за кандидат-президент. След като кандидатурата му официално бе издигната от социалистите, лидерът им Корнелия Нинова се отказа от коалиционно споразумение с партията на Първанов заради "безпринципността" в коалиционното ѝ поведение спрямо правителството.

"Бих могъл да бъда много по-полезен за България при промяна на конституцията към засилени президентски правомощия. И бих дал повече от това, което съм дал за двата ми мандата", заяви бившият президент в четвъртък пред Нова телевизия.

Той директно заяви, че вариантът да бъде издигнат за кандидат-президент в двойка с Ивайло Калфин отново е актуален след раздора с БСП. Все пак не пожела да бъде по-категоричен по темата, добавяйки лаконично, че имало и други кандидатури в партията му.

Не било ясно дали може да има "морален критерий" срещу номинацията му

"Морално – не знам дали може да има такъв критерий. Това го решават избирателите. Конституционно – има специализиран орган, който трябва да отсъди. Имаше спор и различни мнения. Моят екип смята, че е възможно", за пореден път демонстрира хлъзгавост по въпроса с конституционното ограничение от два президентски мандата.

По думите на Първанов АБВ ще излезе с решение кой да номинира за вота за държавен глава между 10 и 11 септември. Отказът на БСП да сключат коалиционно споразумение пък определи така: "Предателство е меко казано, това е подло". И добави, че никоя партия по света нямало да допусне да бъде неравнопоставена в една коалиция. Както е известно, Нинова предложи на хората на Първанов да подкрепят Румен Радев чрез инициативен комитет.

"Г-н Радев се скри. Обяснението е, че имал много телефонни разговори. Преди срещата ме уверяваше, че всичко е наред. Предлагахме неговата кандидатура да бъде надпартийна, а се случи точно обратното. Корнелия Нинова си приватизира кандидатурата. Той се превърна във фигура не просто на една партия, а на един човек. Не сме се карали с г-н Румен Радев. Ние не сме се чули. Ние предлагахме г-жа Нинова да представлява коалицията, да разполага с финансите ѝ. Това обаче не може да бъде формализирано", каза Първанов.

"Не се отказвам от думите ми за ген. Радев като офицер и командир. Но сега той слиза на земята. Проблемът е, както казват при военните, че просто го свалиха от въздуха и го вкараха в хангара. Натикаха го в една политическа централа. От това кандидатурата му само губи. Той би могъл да привлече много млади и работещи хора. Но сега, когато има партизация, аз се изпълвам с повече скептицизъм", добави лидерът на АБВ, заключвайки, че "г-н Радев беше употребен".

Радан Кънев прогнозира "окончателно слизане" от политическата сцена на левицата

Междувременно лидерът на ДСБ Радан Кънев използва като повод събитията в ляво, за да прогнозира за пореден път предстоящия разпад на българската левица. По време на свое посещение в Сливен той посочи, че на този фон съществува тенденция ГЕРБ да наследи БСП и като политически представител на олигархията, съобщи БНР.

"Фактичестото елиминиране на господин Радев като кандидат от партията, която го е издигнала, предстоящото издигане на самостоятелен кандидат на АБВ и обвинения в ксенофобия, и расизъм между тези партии е само епизод от филм с предизвестен край. Българската левица, както в Унгария, както в Полша, слиза от политическата сцена и това е окончателно. Наблюдаваме ясна тенденция ГЕБР да замести БСП като партия на олигархията, посочи още лидерът на ДСБ. Според него назначението на бившия шеф на КЗК Петко Николов за председател на патентното ведомство е абсолютно ясен знак за партньорството между най-тежките олигархични структури в държавата. Тази договорка, тя е на ниво Борисов и ДПС", смята лидерът на ДСБ.

Според Кънев в ГЕРБ има курс към разграничаване от проевропейската политика с тихи договорки и едностранни отстъпки на авторитарните режими в Турция и Русия, вместо използване на силната ни позиция като член на Европейския съюз и НАТО. В тази ситуация реформаторската десница трябва ясно да осъзнае отговорността си, призова той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?