Първанов скастри кабинета за сградите на съдебната власт

Първанов скастри кабинета за сградите на съдебната власт

Президентът Георги Първанов разкритикува правителството заради неговата “незаинтересованост” да се решат “неотложните проблеми” на съдебната власт със сградния фонд. Това се казва в официално съобщение от секретариата на държавния глава, посветено основно на неговия указ за обнародване на новия Закон за съдебната власт.

“Държавният глава е обезпокоен от лошите условия на работа в прокуратурата и съдилищата. Особено тежък е проблемът с липсата на подходящи сгради за административните съдилища”, констатира президентът.

Отговорността да осигурят тези сгради е на правителството и по-специално на областните управители.

На 1 март влезе в сила новия Административно-процесуален кодекс (АПК), който създаде 28 административни съдилища в бившите окръжни градове. Целта е да се осигури по-достъпно правораздаване и да се разтовари от дела Върховният административен съд (ВАС). Въпреки, че са минали пет месеца от фактическия старт на реформата, единствено съдът в Благоевград е влязъл в собствена сграда. Най-натовареното съдилище от този тип – столичното - разполага само с една зала.

Много юристи заподозряха умишлен саботаж на държавата срещу реформата, тъй като липсата на условия би забавило решаването на гражданските дела срещу произвола на чиновническия апарат.

“Това пряко застрашава състоянието на административното правосъдие. Държавата е длъжник на съдебната система в това отношение”, обяснява Първанов.

В същото време с характерния си стил да редува критики с похвали, президентът оцени положително последното творение на тройната коалиция - новия Закон за съдебната власт. Приемането му бе белязано от скандали, кандърми и пазарлъци, свързани с лостовете на влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС) преди избора на нов председател на Върховния касационен съд. Новият закон създава нов постоянно действащ ВСС, като дейността на настоящия ще бъде прекратена предсрочно, за да бъдат избрани нови членове. Първоначално НДСВ се обяви против промяната, за да не загуби наследената си от предишния парламент квота във ВСС. После склони – явно след договорки с коалиционните партньори БСП и ДПС за новото раздаване на постове в новия ВСС и новия Инспекторат на ВСС.

”Създаването на постоянно действащ ВСС и конкретни правила за работата на инспекторат към него ще допринесат за подобряването на дейността на всички звена на съдебната власт и за нейната прозрачност”, се казва в позицията на президента. Според него “в България има юристи, които успешно съчетават богатия опит на нашата правна наука, традиция и практика с достиженията на най-добрите световни и европейски образци”.

Членовете на настоящия ВСС единодушно се изказаха против предсрочното приключване на мандата, което определиха като политическа целесъобразност.

В края на миналата седмица Първанов пусна и конфликтния Закон за местните избори, в който е залегнал принцип за уседналост, но прилагането му не е обезпечено с нормативния акт, който опозицията смята да атакува в Конституционния съд.

 

Споделяне

Още от България