Първанов: След два месеца да повторят същото упражнение

Първанов: След два месеца да повторят същото упражнение

След два месеца, ако искат, могат да повторят същото упражнение, заяви в четвъртък президентът Георги Първанов по повод неуспешната процедура по отстраняването му в парламента. Държавният глава направи коментара си на среща с членовете на Националния инициативен комитет, които го издигнаха за втори мандат. В списъка са хора на изкуството като Вежди Рашидов и учени и общественици като историка Божидар Димитров, които обаче не бяха забелязани на сбирката в четвъртък.

Всъщност, инициативният комитет отбеляза скромно присъствие. В залата бяха Любен Корнезов, Стефан Данаилов, Любомир Левчев, Иван Гранитски, Тити Папазов и др.

Стефан Данаилов съобщи, че са събрани 185 000 подписа срещу предложението на управляващите за отстраняването на Първанов. Данаилов каза, че някои от подкрепилите президента за втори мандат не фигурират в новата подписка.

Първанов заяви, че нито за миг с вицепрезидента Ангел Марин не са надскочили правомощията си. Освен това по време на дебата в пленарна зала вчера не са се чули никакви нови неща, които не са били изречени в рамките на кампанията през 2006 година.

Президентът каза, че експерти са направили справка за времето на новото правителство, от която става ясно, че от около 300 изказвания от представители на мнозинството, над 200 са с антипрезидентски характер, 14 са с позитивно звучене, а останалите са неутрални.

В условията на криза е задължително взаимодействието между институциите, обясни Първанов и допълни, че ръката му остава подадена за съвместна дейност. Той констатира, че няма политическа, но има междуинституционална криза.

Първанов нямало да оттегли аргументите си и да преустанови активността си. Той констатира още, че в политиката се връщат нрави, характерни за прехода.

“Всичко е временно, днес си президент, утре си сред нас“, бодро коментира Стефан Данаилов. Първанов демонстрира добро настроение преди пресконференцията си, която ще се състои от 13 часа и за пореден път ще бъде предавана по националните радио и телевизия.

В неформален разговор с журналисти Първанов коментира, че ще надскочи нивото от парламентарния дебат преди ден. 

Президентът бе "спасен" от лидера на РЗС Яне Янев, който в последния момент оттегли подкрепата си за импийчмънта и на мнозинството не достигнаха пет гласа, за да придвижи процедурата до Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?