Първанов сменя ген. Димитър Владимиров?

Шефът на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров и негови подчинени са били привикани от президента Георги Първанов. Заради скандала с гардовете от НСО, уличени че работят за сенчести босове, се очаква ген. Владимиров да бъде отстранен. Оставката на генерала бе поискана от СДС.

На "Дондуков" 2 е бил и директорът на НСБОП ген. Румен Миланов, за който се заговори, че ще бъде отстранен, защото не е информирал навреме президента за засечените държавни гардове в обкръжението на съмнителни бизнесмени.

От президентството лаконично съобщиха, че е обсъждана дейността на НСО. На срещата са били шефове на сектори в НСО, тъй като Владимиров няма заместници. Според източници, близки до "Дондуков" 2, подчинените обяснили на президента колко добър началник е генералът.

Миналата седмица Първанов разговаря последователно с премиера Симеон Сакскобургготски и с главния прокурор Никола Филчев. И тогава се предполагаше, че съдбата на ген. Владимиров е била темата на консултациите.

След като се разбра, че над 10 шофьори и персонални охранители от екипите на президента, премиера, председателя на парламента и главния прокурор са заработвали частно при свързания с наркобоса Антон Милтенов-Клюна Боби Цанков и бизнесдамата Ваня Червенкова, ген. Владимиров упрекна МВР, че не били го информирали навреме. В НСБОП пък коментираха, че Миланов укрил информацията за НСО от президента и този път също ще "изгори".

Владимиров отрече да е знаел за допълнителните трудови часове на подчинените си, но бивши служители на НСО обявиха, че това е абсурдно. Според тях, ген. Владимиров не може да не е бил информиран, защото управлява еднолично службата.

При десетки скандали досега - на загинали служители на НСО, на невинни жертви при предизвикани от шофьорите катастрофи, ген. Владимиров успяваше да оцелее на поста. В случая обаче под въпрос е поставена сигурността на първите мъже в държавата и депутати от НДСВ и СДС прогнозираха, че този път генералът ще излезе в пенсия. Освен това не се знае каква информация, свързана с националната сигурност и личния живот на политиците е и "изтекла" към подземния свят.

Според информация от НСБОП, директорът ген. Румен Миланов е бил на среща в президентството по покана на Първанов. Двамата са обсъдили "свършеното от спецслужбата на МВР и предстоящите операции".

В понеделник главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов се обяви против смяната на Миланов, но той до последно бранеше и бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, и ексдиректора на НС "Полиция" Васил Василев.

Самият президент мълчи вече повече от десет дни по скандала. Заради подчинената му НСО, както и заради политическите изказвания на толерирания от него шеф на Генщаба ген. Никола Колев, от партия Демократи за силна България призоваха Първанов да бъде изслушан в парламента.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?