Първанов сравни ДКСИ с инквизицията

Президентът Георги Първанов сравни със Свещената инквизиция оглавяваната от Цвета Маркова Държавна комисия за сигурност на информацията (ДКСИ).

"Комисията трябва да си върши добре работата, тя има солидни ангажименти, темата за опазването на класифицираната информация е ключова тема за по-нататъшното ни присъствие в алианса. Но нека да не превръщаме тази комисия за защита на класифицираната информация в някакъв нов орган, в своего рода свещена инквизиция", заяви пред Дарик радио президентът.

Държавният глава заяви, че са необходими законови промени, които да принудят комисията "Маркова" да се съобразява с мненията на службите, които проверяват всяко конкретно искане за достъп до класифицирана информация. За цивилните случаи това е Национална служба "Сигурност" на МВР, а при военните - военното контраразузнаване.

Според Първанов, ако комисията отчита изцяло мненията на тези две служби, ще отпадне съмнението за субективизъм в решенията ѝ.

Необходима е и промяна, според президента, която да даде възможност за съдебно оспорване на решенията на ДКСИ от лица, които не са получили достъп до секретна информация.

"...в една правова държава решението на всеки орган може и трябва да бъде оспорвано от онзи, който е потърпевш. Към момента комисията не само че не дава информация, но и никой не може да оспори нейното решение. Мисля, че това не е много логично... Специалистите, експертите трябва да кажат как да се реализира един или друг контрол, но пак казвам - не може да има решение, не може да има хора, които са потърпевши от едно или друго решение, без те да могат да защитят честта си", заяви Първанов.

След няколко откази за достъп до НАТО-вска информация на ключови фигури, сред които на първия кандидат на сегашното управление за посланик в щаб квартирата на Алианса Емил Вълев, както и на бившия говорител на МВнР Любомир Тодоров, кандидатствал за посланик в Канада, напоследък нашумя случая и с шефа на ВВС ген. Димитър Георгиев. ДКСИ отказа да издаде на Георгиев допуск до последното ниво на секретност на НАТО-вска информация, заради което той трябва да бъде сменен. Шефът на Генщаба ген. Колев призна, че в страните от НАТО няма прецедент висш военен от ранга на ген. Георгиев да няма достъп до "космо сикрет".

В същото време ген. Колев поде публична атака срещу шефката на ДКСИ Цвета Маркова, обвинявайки я че бави разрешенията за достъп до секретна информация на военните. Маркова отговори с цифри, според които комисията си върши работата в срок и упрекна Генщабът, че издадените разрешения се губят някъде из канцелариите на военните началници.

Споделяне

Още по темата

Още от България