Първанов свиква КСНС за Ирак, но само за мерките за сигурност в страната

Президентът Георги Първанов свиква в понеделник, 17 март, заседание на Консултативния съвет за национална сигурност за иракската криза, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Оповестената днес тема на заседанието е "Рискове и последици за сигурността на страната при евентуален военен конфликт в Персийския залив".

Дневният ред на заседанието включва две точки. Първата е за рисковете и последиците при евентуален военен конфликт за вътрешната сигурност на страната, както и за сигурността на българските граждани. За това ще докладва министърът на вътрешните работи Георги Петканов. Втората е за действията на българските въоръжени сили за гарантиране на сигурността на страната и за изпълнение на решението на Народното събрание от 7 февруари т.г. По нея ще говори началникът на ГЩ на Българската армия ген.Никола Колев. В началото на февруари парламентът реши България да подкрепи САЩ при евентуален военен удар срещу Ирак, като предостави въздушното си пространство, летището в Сарафово за презареждане на самолети и като изпрати военен контингент за химическа защита в страна, съседна на Ирак.

Миналата седмица СДС настоя президентът спешно да свика консултативния съвет, с цел всички парламентарни сили и държавни институции да се обединят и подкрепят позицията на правителството по иракската криза в Съвета за сигурност на ООН. От СДС предупредиха, че БСП и президентът излъчват различни сигнали от българската позиция, отразена в решението на парламента.

Оповестеният днес дневен ред на КСНС обаче не включва темата за българската позиция по иракската криза.

Членове на КСНС са председателят на парламента, премиерът, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, началникът на Генералния щаб на БА, по един представител на всяка парламентарна група.

На заседанието в понеделник са поканени и министър Неждет Моллов, който оглавява постоянната комисия срещу бедствия и аварии, главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов, шефът на разузнаването полк. Кирчо Киров, директорът на служба "Военна информация" ген.Пламен Студенков, шефът на военно разузнаване на Генералния щаб ген.Валери Лазаров, директорът на Национална служба сигурност ген.Иван Чобанов и председателят на Гражданска защита Никола Николов.

Още от България