Първанов свиква КСНС за НАТО на 9 януари

Президентът Георги Първанов свиква Консултативния съвет по национална сигурност, за да обсъди готовността на България за преговорите за членство в НАТО. От прессекретариата на Дондуков 2 съобщиха, че заседанието е насрочено за 9 януари. Само четири дни по-късно - на 13 януари, започва първият кръг от преговорите за подписване на протокола за присъединяване към Алианса.

Първанов заяви, че ще свика КСНС за НАТО още в средата на ноември - 10 дни преди България да получи поканата за членство в Алианса. Решението му за насрочване на дата за заседанието обаче се забави с близо 2 месеца, въпреки призивите от страна на лидера на СДС Надежда Михайлова то да бъде насрочено час по-скоро.

Две са точките в дневния ред на предстоящия Консултативен съвет. В първата му част членовете на КСНС ще заседават над проблемите в процеса на ратификацията на поканата за членство в НАТО, информираха от прессекретариата на Първанов. Доклад по тази точка ще изнесе министърът на външните работи Соломон Паси. Министърът на отбраната Николай Свинаров и шефът на Генщаба - ген. Никола Колев, ще докладват за задачите пред българската армия, произтичащи от поканата за членство.

Още преди около месец Колев изпрати до президента и министъра на отбраната доклад какво трябва да бъде направено за интеграцията ни в Алианса. Едно от предложенията в него бе да се увеличат правомощията на КСНС към президента и органът вече да създава не само стратегии в областта на националната сигурност, но и да контролира изпълнението им. Колев предлага и примерни варианти за специализация на армията ни в рамките на Алианса. В края на декември, пред журналисти, отбранителният министър Николай Свинаров каза, че е рано да се вземат решения за специализацията, защото трябвало да се изчакат преговорите с контактната група от страна на НАТО, в които ще бъде третиран и този въпрос. Повече пари за армията и предложения за промяната на над 20 нормативни актове, сред които концепцията за национална сигурност, военната стратегия и законът за обществените поръчки, са друга част от предложенията на Колев, залегнали в доклада му.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?